Interview: Nick en Simon over Lekker Nederlands

Lekker Nederlands is een succes op SBS 6. Nick en Simon twijfelden geen moment om mee te doen: "Samen met JURK een programma maken is lol trappen gegarandeerd!"

In Lekker Nederlands strijden Nick & Simon tegen Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven (JURK) onder leiding van presentatrice Do. Beide duo’s schrijven nieuwe Nederlandse teksten op bestaande hits. Zo herschreven Jeroen en Dennis I Want To Break Free tot Een Panter Leest Niet en toverden Nick en Simon Fuck you om in Knakworst.

Televizier.nl sprak Nick & Simon over de nieuwe show.

Jullie waren al verbonden aan veel tv-programma’s. Wat was voor jullie de reden om ook aan Lekker Nederlands mee te doen?

Simon: “Het was een volmondig ja, omdat het programma ons meteen leuk in de oren klonk. We schrijven van origine altijd onze eigen liedjes, dus die kant konden we nog meer belichten en nu ook in een grappige vorm. Samen met JURK een programma maken, dat is lol trappen gegarandeerd.”
Nick: “Het was wel kunst- en vliegwerk om het allemaal in onze agenda’s te passen, maar dat is gelukt. Er zit vooral heel veel voorbereidingstijd aan vast, omdat we alle teksten zelf schrijven. Dat is een mooie creatieve uitdaging, maar er gaan wel de nodige uurtjes in zitten. Het schrijven kost nog meer tijd dan de opnames van de show.”
Simon: “We schrijven de teksten los van elkaar, om de werkdruk wat te verlichten. In totaal zijn het zo’n 28 liedjes, over de afleveringen verspreid, en we nemen ieder de helft voor onze rekening.”

De teksten worden beoordeeld door honderd neerlandici. Houden jullie er bij het schrijven extra rekening mee dat alles taalkundig klopt?

Simon: “Niet meer dan normaal, eerlijk gezegd. Maar tijdens het zingen ga ik soms wel opeens twijfelen aan m’n eigen tekst. Dan denk ik: is die zinsopbouw nou eigenlijk wel zoals die hoort te zijn? Maar dan is het al te laat!”

In de ‘haastklus’ moeten jullie in een paar uur een tekst af hebben. Hoe is het om onder druk te schrijven?

Simon: “Lekker eigenlijk. Ik heb een deadline heel erg nodig, want anders begin ik niet. En een ultiemere deadline dan in deze ronde is er niet te bedenken: je krijgt de opdracht een paar uurtjes voor de opnames en moet er maar wat van maken. Daar houd ik wel van.”
Nick: “Ik vind het ook een fijne ronde, het is echt een uitdaging. Sowieso is het leuk dat elke ronde een andere invalshoek heeft. Bij ‘vijf woorden’ krijgen we vijf woorden door onze strot geduwd, die móéten we in de tekst verwerken. En dan kiezen Jeroen en Dennis natuurlijk woorden die zo min mogelijk samenhangend zijn. Zo word je weer op een heel andere manier uitgedaagd.”

De teksten die jullie schrijven zijn vrij absurd. Komen er ook nog serieuze nummers voorbij?

Nick: “Absurd, dat is het goede woord. Er zitten wel wat serieuze teksten tussen, maar je moet goed zoeken. De opdrachten nodigen toch elke keer weer uit om van die Engelse teksten een heel grappige vertaling te maken. Maar onverwacht kunnen er ook ontroerende teksten ontstaan.”

Na de optredens van JURK leveren jullie commentaar op hen. Is dat lastig?

Simon: “Dat is het enige moment dat we de jury nog kunnen beïnvloeden. Als de neerlandici iets gemist hebben, kunnen we alleen dan nog zeggen dat er niets van een tekst klopt. Dus we moeten scherp zijn.”
Nick: “Dat is wel zwaar. Jeroen en Dennis zijn héél grappig en héél goed, dus het is moeilijk om daartegen op te boksen. Ze zijn veel aan het woord, het is lastig om daartussen te komen.”

Kenden jullie Jeroen en Dennis al vóór het programma?

Nick: (lachend) “Ik heb ze proberen te ontwijken, maar je komt ze toch af en toe tegen. Op de Vrienden van Amstel Live bijvoorbeeld, dan komen ze naar ons toe en blijven ze maar om ons heen hangen. Dus we konden niet om ze heen. En het is toch wel erg gezellig met ze hoor.”
Simon: “Dat Jeroen en Dennis meededen, was voor ons een belangrijke reden om ook mee te doen. We lachen zó veel met elkaar.”
Nick: “Als de kijker net zo veel lol aan het programma beleeft als wij tijdens de opnames, is het geslaagd.”

Lekker Nederlands is zaterdagavond om 21.30 uur te zien op SBS 6.

Lees ook:
Een interview met Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven over Lekker Nederlands.

Reageren