Interview: Nicole Buch over Buch In De Bajes

15 Maart 2015 12:00 | sterren | Door Televizier

Nicole Buch zet het werk van wijlen haar man Menno voort in Buch In De Bajes: Rotterdam. Ze volgt moeilijk hanteerbare, vaak agressieve gevangenen.

Wiens idee was het om Buch In De Bajes voort te zetten met jou als presentator? 

"Vorig jaar zomer waren Menno en ik bij RTL om afscheid te nemen. Hij kwam vertellen dat hij weer ziek was en het dit keer niet ging halen. Bij dat gesprek zei Erland Galjaard, programmadirecteur van RTL Nederland: ‘Maar jullie verhalen moeten verteld blijven worden. Wil jij het niet doen, Nicole?’ Hoewel we daar helemaal niet mee bezig waren, heb ik er geen moment over hoeven nadenken. Ik vond het zó bijzonder, zo speciaal dat ik dat mocht doen. Menno vond het ook een fantastisch idee. Ik ben daar heel dankbaar voor en voel me bevoorrecht dat ik het ver­trouwen heb gekregen."

Vond je de Penitentiaire I­nrichting voor zware gevallen in Rotterdam geen gevaarlijke plek, voelde je je niet bedreigd? 

"Natuurlijk ben je alert, maar ik geloof dat als je je openstelt naar mensen en ze vertrouwen geeft, je dat vertrouwen ook terugkrijgt."

Nieuw in het programma is dat je gevangenen volgt die worden voorbereid op een leven buiten de gevangenis. Welke toegevoegde waarde heeft dat? 

"Je kunt ze wel zo op straat z­etten, maar als ze niet weten waar ze moeten wonen en hoe ze aan een baan moeten komen, houdt het op. Het heeft geen zin mensen alleen maar vast te zetten. Het heeft wél zin als je ze tot inzichten brengt en ze helpt verder te komen. Je moet ze helpen resocialiseren."

Pak je het verder op dezelfde manier aan als Menno?

"Ik ga op dezelfde voet verder. Maar ik ben wel Nicole en geen Menno. Als vrouw krijg je ook andere reacties, maar ik merk wel dat veel gedetineerden zich op dezelfde manier openstellen naar mij toe als ze bij Menno deden. Dat ik hetzelfde effect op ze heb."

Wat deed het je om in Menno’s voetsporen te treden?

"We deden echt alles samen en dat doe ik nu alleen. Dat is soms keihard. Er is veel beeldmateriaal van hem. Om hem te kunnen terughoren en -zien, is heel speciaal. Eigenlijk alsof we het nog samen aan het maken zijn. Hij hoort zó bij mij, we zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Buch blijft Buch. Dat is altijd het uitgangspunt geweest en daarom ben ik ook gevraagd. We deelden onze oprechte belangstelling voor en nieuwsgierigheid naar mensen. Daarin waren en zijn we één."

Buch In De Bajes: Rotterdam is elke donderdagavond om 21.30 uur te zien op RTL 4.

Meer over