Interview: Richard Groenendijk over De Jopie Parlevliet Show

30 Mei 2015 12:00 | sterren | Door Televizier

© Nick van Ormondt

Een nieuwe diva op de Nederlandse tv: Richard Groenendijk transformeert tot Jopie Parlevliet op RTL 4. "Ik wil het ouderwetse zaterdagavondgevoel terugbrengen." 

In De Jopie Parlevliet Show voelt Richard Groenendijk (42) bekende Nederlanders aan de tand. Verkleed als diva wil de cabaretier in het nieuwe RTL 4-programma het zaterdagavondgevoel op tv terugbrengen. Treedt Jopie in de voetsporen van Mies Bouwman en Sonja Barend?

Wie is Jopie Parlevliet? 

"Jopie is een Rotterdamse vrouw van middelbare leeftijd. Haar exacte leeftijd is niet bekend. Toen ze klein was, schijnt ze haar geboorteakte te hebben opgegeten. Ze heeft een warm hart dat ze op de tong draagt. Jopie heeft veel zelfspot en een groot recht­vaardigheidsgevoel. Ze neemt het snel voor iemand op." 

Wat is er waar van de geruchten dat ze de nieuwe Mies Bouwman wil worden?

"Die geruchten zijn juist. De oude leeft nog, maar ze is alvast begonnen. Het is nogal hoogmoedig om Mies naar de kroon te willen steken, maar Jopie is nu eenmaal een groot fan van haar. En van Sonja Barend. Dat zijn haar voorbeelden: de koninginnen van de Nederlandse talkshow."

Wat is de bedoeling van het programma?

"Met De Jopie Parlevliet Show willen we het ouderwetse zaterdagavondgevoel op televisie terugbrengen in een praatprogramma waarin positiviteit de boventoon voert. Je ziet het ook terug in het decor, met zo’n echte showtrap. De gasten, drie per aflevering, zitten niet op de bank om te worden afgezeken, maar om een positieve kant van zichzelf te laten zien. Heleen van Royen zei na de opname tegen me dat ze in het begin met haar hakken in het zand zat. Ze dacht, mij kennende uit mijn theatershows, dat het veel
harder zou zijn. Maar het viel haar enorm mee. Het is prettig dat ze het zo ervoer, want dat is ook de bedoeling. Jopie is een lieve, warme vrouw. Ze kan ook pittig uit de hoek komen, maar dat doet ze met een lachend gezicht, zodat je het van haar kunt hebben."
 

In het theater ben je heel scherp. Past zo’n positieve benadering wel bij je? 

"Ik heb meer kanten. In Jopie komt mijn warme kant naar buiten. Het maken van een positieve show wordt onderschat in deze tijd. Het draait zo gauw uit op mensen neerhalen. Ja, dat doe ik zelf ook in Ranking the stars, maar dat is nu eenmaal de formule. De meeste mensen gingen na de opnames van De Jopie Parlevliet Show blij naar buiten. Dat is wat je wilt bereiken als artiest. Wat dat betreft zitten Jopie en ik op één lijn. In dit programma wil ik werken vanuit de opbouw en niet vanuit de afbraak." 

Waarom presenteer je de show als Jopie en niet gewoon als Richard?

"Ik kan als Jopie meer vragen, meer doen. Als mezelf kan ik ook een positief programma maken, maar als personage
kun je net even wat meer doen, net wat uitgesprokener zijn. In een normale talkshow zou ik aan het einde van het gesprek zeker niet aan Eva Jinek durven vragen of ze haar rotzooi wil meenemen. Dat ze niet moet denken dat ik het allemaal ga opruimen. Als Jopie kan ik dat wél roepen. In het theater ben ik vaak kritischer, dit is meer jour­nalistiek. Aan Isa Hoes vraag ik bijvoorbeeld wat ze van de escapades van haar broer Onno vindt. Wat dat met haar doet als zus. En daar reageert ze dan op. Als je zo’n vraag directer stelt, zal ze er waarschijnlijk niet op willen antwoorden."
 

Waarin onderscheidt Jopie Parlevliet zich van Tante Es (Jörgen Raymann) die ook als verklede man BN’ers interviewt?

"De enige overeenkomst is dat ik ook een man ben. Ik vind Tante Es hartstikke leuk, maar zij heeft andere humor en is vooral gericht op de Surinaamse gemeenschap. De sfeer van deze show is heel anders. Bij Tante Es ben je als gast bij haar thuis op een feestje. Jopie lijkt meer op Dame Edna. Het is meer comedy op z’n Engels met mij als talkshowhost. Jopie is ook erg van de oneliners."

Is Dame Edna een van je grootste inspiratiebronnen? 

"Ja, net als Eddy Izzard, Ricky Gervais en Absolutely fabulous. Dame Edna kan ook heel veel zeggen en maken zonder er zelf per se achter te staan. Barry Humphries, de Austra­lische acteur die haar speelt, heeft eens gezegd: ‘Met alles wat zij zegt, ben ik het voor 90 ­procent niet eens.’ Dat geldt voor Jopie en mij ook. Zij is bijvoorbeeld heel uitgesproken over zwangerschapsverlof, waar ik zelf uiteraard geen tegenstander van ben. ‘Mijn moeder stond twee dagen voor de bevalling de ramen nog te zemen’, zegt ze dan. Jopie is wel ruimdenkend maar met een conservatieve ondergrond. En ze blijft natuurlijk een Rotterdamse, dus ze is recht voor z’n raap. Dat is een vrijbrief om haar alles te laten zeggen wat ik maar wil."

Hoe bevalt het je al met al om de gastvrouw in een talkshow te zijn? 

"Het is een heel nieuw metier voor me en het is behoorlijk zwaar. Je moet goed naar mensen luisteren en weten waar je in een gesprek naartoe wilt. Daarbij moet je grappig en snel zijn én de pianist die in de studio zit, moet om de zo veel tijd wat te doen hebben. Jopie is meer dan een man in een mantelpak. Het is niet simpelweg: we gaan in een jurk zitten en we zien wel wat er gebeurt. Na de eerste avond voelde ik me alsof ik was aangereden door een ­trein. Echt heftig."

De Jopie Parlevliet Show is zaterdagavond om 21.30 uur te zien op RTL 4.

Lees ook:
Richard Groenendijk maakt eindelijk Jopie Parlevliet Show voor RTL 4.

Meer over