Interview: Rudolph van Veen over Rudolph's Bakery

Met twee toepasselijke recepten geeft Rudolph van Veen smaak aan Tweede Paasdag in Rudolph’s Bakery. Wat betekent Pasen voor de meesterpatissier en zijn bakprogramma op 24Kitchen?

Is Rudolph’s Bakery vandaag anders dan anders?

"Ik ga twee paaslekkernijen bereiden. Er staan narcissen, maar voor de rest verschilt de uitzending niet veel van een gewone aflevering. Ik blijf altijd zo dicht mogelijk bij de kijkers. Je bent thuis, de kalender zegt dat het Pasen is en je gaat aan de slag. Rudolph’s bakery is geen programma dat indruk wil maken, het is geen over the top-televisie. We proberen een verlengstuk te zijn van de mensen thuis. Simpel, zonder opsmuk. Dat is met Pasen niet anders.”

Kwam je bij de opnamen ­gemakkelijk in de paassfeer?

"Dat kost me geen moeite. Ik pak het recept en ik zit er middenin. Bij een dessert als huisgemaakte vla met advocaat heb je het paasgevoel meteen te pakken. Met voorjaarskoek ook, voor de kinderen gedecoreerd met marsepein en paashaasjes. Dat is op en top Pasen.”

Wat komt er het eerst in je op als je aan Pasen denkt?

"Het voorjaar. Als Brabander heb ik geen strikt katholieke opvoeding genoten. Toch krijg je er iets van mee, zoals respect voor gelovigen die er een bepaalde betekenis aan toekennen. Maar voor mij is Pasen in de eerste plaats puur voorjaar, nieuw leven. Eieren en paashazen, een teken van vruchtbaarheid, zijn daar de symbolen van. De krokus­vakantie is een signaal dat het voorjaar eraan komt, met Pasen is het echt zover.”

Hoe beleef je Pasen meestal, welk gevoel heb je erbij?

"Ik vind het fijne dagen. Lekker laat ontbijten of brunchen aan een mooi gedekte tafel met quiches, roerei en paasbrood en daarna een lange wandeling maken met z’n allen. Het is eigenlijk leuker dan samen­komen met Kerst. Dan ligt het zwaartepunt zo bij het diner. Daarop is alles afgestemd en na afloop zit iedereen uit te puffen op de bank. Pasen is een stuk luchtiger en levendiger.”

Hoe ga je Pasen dit jaar vieren?

"We gaan in elk geval paas­eieren zoeken met onze zoon Ralphje, al is hij pas anderhalf. Dat hoort er zó bij, vind ik, net als het beschilderen van eieren. Waar we het vieren weet ik nog  niet, want we zitten middenin een verhuizing. Ik denk dat we fijn bij onze families aanschuiven. Hoe dan ook zal ik gezellig in de keuken in de weer zijn om een paar van mijn recepten te maken. Bakken is nu eenmaal mijn passie.”

Rudolph's Bakery is om 18:30 uur te zien op 24 Kitchen.

Meer over: