Interview

Splinter Chabot over de Amsterdam Pride: 'Het is meer dan een feest'

6 augustus 2022 10:00 | sterren | Door Jef Willemsen

© AVROTROS/Ruud Baan

Na twee jaar sluit de traditionele Canal Parade weer Amsterdam Pride af. Splinter Chabot (26) debuteert naast Rik van de Westelaken als presentator van de bonte botenparade voor AVROTROS.

Wat betekent Pride voor jou?

"Pride voelt alsof je als queer persoon even niet in de minderheid bent. Je merkt dat de stad er langzaam naartoe leeft en verandert, voor mij is het Amsterdam op z'n mooist. Wat we weleens vergeten is dat Pride meer is dan een feest; het begon ooit in de Verenigde Staten als protestmars die pas later ook een viering werd."

Hoe is de situatie in ons land?

"In Nederland kunnen we iets meer van de vreugde proeven, maar het is belangrijk te beseffen dat er gestreden is voor onze verworven rechten en vrijheden. Ik was vier toen het burgerlijk huwelijk werd opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht. Dat is écht nog niet zo lang geleden. En nog altijd zijn er conservatieve krachten die hun medemens als minderwaardig bestempelen vanwege liefde. Dat is het belang van Pride: linksom of rechtsom zal de regenboogvlag soeverein wapperen."

Had je liever niet zelf meegevaren?

"Ik vond het zo eervol om gevraagd te worden voor deze klus dat ik ja zei voordat ik doorhad wat de gevolgen zijn: voor het eerst kan ik niet zelf mee op een boot! Dat is best spijtig, want na twee jaar keek ik er enorm naar uit om weer los te mogen. Al zwaaiend op een boot waan je jezelf echt even Máxima. Aan de andere kant: nu kan ik voor de verandering eens álle boten zien en het is bijzonder om samen met Rik de presentatie te mogen verzorgen."

Hebben jullie al een rolverdeling?

"Niet echt: ik lees me goed in, maar je kunt een parade van vier uur niet repeteren. Over de chemie met Rik maak ik me geen zorgen. We kennen elkaar al van Wie Is de Mol? en waren samen te gast in Opium op Oerol. Op televisie komt hij streng en serieus over, maar hij heeft juist heel veel humor en energie. Ik heb nu al zin in onze ping-pongachtige gesprekken."

Weet je al wat je aantrekt?

"Zeker: mijn vaste modeontwerper Peter George d'Angelino Tap had een idee voor een kostuum met een abstracte vogel in regenboogkleuren; een feniks, symbool voor de wedergeboorte die iedereen beleeft zodra je jezelf mag zijn. En dat in een pak van zachtroze linnen. Ik weet eigenlijk nog niet wat Rik aandoet, het moet wel matchen!"

Hoe zie je de toekomst van Pride?

"Pride is sowieso nog nodig zolang er mensen en jongeren zijn die zich niet veilig voelen als ze zichzelf zijn. Volgens het wetboek mag alles, maar de papieren werkelijkheid wijkt helaas af van wat je voelt op straat. De blik van anderen is sterker dan wat de regels voorschrijven. Ik hoop dat mijn kleinkinderen later opgroeien in een wereld waarin je niet meer wordt beoordeeld op geaardheid."

Pride Amsterdam Canal Parade is op zaterdag 6 augustus 2022 om 12:10 uur te zien op NPO 1.

Meer over