Interview: Tv-talent Kees Tol over zijn succes

Kees Tol (31) draait lekker. Hij won onlangs de Televizier Talent Award, speelt een vaste rol in Verliefd op Ibiza, presenteert Show vandaag en schuift vaak aan bij Shownieuws. Hoog tijd voor een portret.

Op de set van Verliefd op Ibiza ­vertelt Kees, gehuld in een rode zwembroek, hoe het allemaal zo is gekomen. Dat eerder doorgebroken Volendammers als Jan Smit, Nick Schilder en Simon Keizer tot zijn naaste vriendenkring behoren, noemt hij ‘een toevalligheid’.

Volendamse vriendschap

„Het zijn vriendschappen die zijn ontstaan in onze jeugd, voordat iedereen bekend was”, legt hij uit. „Mijn vader is producer en Jan kwam op een gegeven moment bij hem terecht. Dan heb ik het over elf, twaalf jaar geleden. Toen raakte ik ook bevriend met Jan. Gewoon omdat hij heel vaak bij ons over de vloer kwam en omdat hij een toffe gast is."

"Simon heb ik leren kennen in Hotel Spaander in Volendam waar ik werkte als ober. Dat klikte ook heel erg goed. Simon en Jan kwamen toen via mij met elkaar in contact. Ze gingen samen liedjes schrijven en Jan ontdekte dat Simon best getalenteerd was. Simon zong al met Nick en zo is dat een beetje gegroeid.

Televisie

Ik dwarrelde er een beetje tussendoor, want ik heb zelf nooit de ambitie gehad om iets met muziek te doen. Ik was als kind altijd wel bezig met tv. Dat had niks te maken met Jan of Simon. Ik vond televisie gewoon heel erg boeiend. Vooral amusementsprogramma’s waar het plezier vanaf spatte, zoals Telekids, Geef Nooit Op en de Staatsloterijshow. Dat begon al ver voordat ik die jongens leerde kennen.”

Televizier-Ring

Door de reallifesoap Gewoon Jan Smit rolde Kees in 2005 ­pardoes zelf de televisiewereld in. „Jan zei tegen Simon en mij: ‘Daar moeten eigenlijk ook twee vrienden van mij in zitten en aangezien jullie mijn vrienden zijn…’ Toen heb ik nog even getwijfeld. Moest ik dat nou wel doen? Maar ik heb ja gezegd en ik vond het hartstikke leuk. Dat jaar wonnen we ook nog eens de Gouden Televizier-Ring."

"Door Gewoon Jan Smit ben ik in contact gekomen met FTV Producties, dat mij later heeft aangenomen als producer voor zijn programma’s over Volendammers. Ik heb er geen opleiding voor, ik ben er echt gewoon in gerold en heb dat werk zeven jaar met heel veel plezier gedaan."

SBS 6 & Tros

"Na de laatste opnamen van De Zomer Voorbij ben ik gestopt met produceren. Ik kan het gewoon niet meer combineren met het andere televisiewerk dat ik nu doe. Zelf tv maken is wat ik echt wil, dat is altijd mijn grote passie geweest, dus ik moest die keuze maken."

"Ik ben bij SBS 6 een van de presentatoren van Show vandaag en zit twee, drie keer in de week bij Shownieuws. Daarnaast blijf ik programma’s doen voor de Tros, onder meer over de nieuwe reis van Nick en Simon naar Cuba waarvoor ik weer meega als hun manager. Ik heb gewoon een heel leuk werkleven op het moment.”

Zonnige toekomst

De tv-serie Verliefd op Ibiza, opgenomen op het Spaanse feesteiland, is daar ook debet aan. „Het is super gaaf”, zegt hij. „Ik werk met super leuke mensen met wie ik ontzettend kan lachen. Dat komt helemaal goed."

"Ik speel de fysiotherapeut van profvoetballer Marco de Wit (Geza Weisz). We zijn met z’n tweeën naar Ibiza gegaan om even tot rust te komen na het voetbalseizoen en dan gebeuren er allerlei eh… dingen. In de serie heb ik geen relatie, dus er is van alles mogelijk. Zo ben ik stiekem zeer involved met Marco, maar in werkelijkheid doet Stella (Georgina ­Verbaan) net alsof zij een relatie met hem heeft. Dat brengt allerlei hilarische momenten met zich mee.”

Verliefd op Ibiza

Kees zelf ziet de toekomst in elk geval zonnig in. „Het gaat mij niet om het bekend worden”, benadrukt Kees. „Ik zie wel hoe het allemaal gaat lopen. Na Wie is de Mol? dacht ik dat het niet groter kon ­worden. Maar bij Verliefd op Ibiza lopen de tienermeisjes achter me aan. Dat is ook wel leuk, al maken ze geen kans: ik ben zo gay als maar kan.”

Meer over:

Reageren