6 vragen

Iris van Project Rembrandt over schilderen en televisie

De kandidaten in Project Rembrandt boeien iedere week meer dan een miljoen kijkers. Vooral schildercoach Iris Frederix maakt de tongen en kwasten los. ‘Ik probeer de kandidaten met mijn commentaar verder te helpen.’

Tekst: Carmen Fernald

Iris, op Twitter maakten ze je na de eerste aflevering uit voor dictator en bazige juf. Had je deze reacties verwacht?

“Ik had totaal niet verwacht dat ik persoonlijk zoveel bij kijkers zou oproepen. Ik ben wel geschrokken van de reacties op Twitter, maar als je goed kijkt ben ik juist heel opbouwend. Met mijn commentaar probeer ik de kandidaten juist verder te helpen. Gelukkig heb ik ook veel positieve reacties gekregen. Zo schreef een vrouw dat ze door mij na lange tijd weer inspiratie kreeg om te gaan schilderen.”

Wat betekent schilderen voor jou?

“Door met kunst bezig te zijn, zie je de wereld mooier. Als het buiten regent denken de meeste mensen ‘Bah, wat een rotweer’. Ik zie in de regen juist een bijzondere kleur grijs of iemand met een mooie regenjas. Kunst geeft mij het gevoel van diepe rust, het is echt een gelukservaring om alleen in mijn atelier aan het werk te zijn. Maar ik geef ook graag masterclasses om mensen te inspireren.”

De kandidaten moeten in een paar uurtjes een heel schilderwerk maken. Dat klinkt allesbehalve rustgevend?

“Ik dacht dat het onmogelijk was om in drie uur een stilleven of een naaktportret te schilderen. Ik doe soms wel een half jaar over een schilderij. De formule van dit programma past bij een schilder als Rembrandt want hij kon ook heel snel werken. Het blijft televisie, de tijdsdruk maakt het spannend. Dat wil trouwens niet zeggen dat de afvallers slechte schilders zijn. Niet iedereen kan onder deze druk het beste van zichzelf laten zien.”

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Happy to be back in the studio today! Being around #rembrandt at the #rijksmuseum this weekend and coaching/observing my students painting during the tv-show @projectrembrandt I now feel totally inspired to paint in my studio again🎨🧚🏻‍♀️. And thanks @ursula_pel for the great #visagy : you make me look my very best: magiclady😍🌹👌🏻 #costarica #costaricavibes painting title: 🎼#meetmeinthemiddle #themiddlezedd #themiddle #inspiration #painting #workinprogress #whatiwasborntodo #paintingismylife #happy #detail #art #painting #instagood #instadaily #instagram #artist #artistlife #artistsoninstagram #whatveganslooklike #veganforhealth #freedom #freedominart

Een bericht gedeeld door Iris Divina Frederix (@irisdivinafrederix) op

Hoe zijn de makers van het programma bij jou uitgekomen?

“Ze hebben me gewoon via internet gevonden. Op mijn website zagen ze dat ik de juiste combinatie heb van wat ze zochten voor het programma. Aan de ene kant ben ik autonoom kunstenaar en ik heb een opleiding didactische vaardigheden aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten gedaan. Ik kan dus ook lesgeven.”

Jij ziet er trouwens niet uit als het type arme kunstenaar. Hoor je dat vaker?

“Wat ik leuk vind is dat het programma clichés over kunst en schilders aan de kant zet. De tijd van de shabby kunstenaar in oude kleren met verfspatten is achterhaald. En over mijn uiterlijk, ik schilder graag verf op het doek, het enige dat ik op mijn gezicht smeer is lippenstift. Ik vind het juist mooi om het vrouwelijke te benadrukken door het dragen van een mooie jurk, ook als ik aan het werk ben in mijn atelier.”

Kan iedereen een Rembrandt worden?

“Het niveau van Rembrandt is natuurlijk uitzonderlijk en het gaat er voor mij niet om dat je een exacte kopie maakt. Ik wil vooral zien welke eigen invulling een kunstenaar eraan geeft. Je moet de liefde van je eigen ziel in de kunst zien.” 

Project Rembrandt | zondag | NPO 1 | NTR | 21.20

Meer over:

Reageren