Jack Spijkerman over Wat Vindt Nederland?

5 januari 2013 12:01 | sterren | Door Televizier

Presentator Jack Spijkerman (64) is weer van de partij in het nieuwe seizoen van Wat Vindt Nederland?. Maar vindt hij zelf?

Wat vind je van Jojanneke?

„Leuk. Ik kende ’r van PowNews. Dat zie ik weleens langskomen. We hebben een proefdingetje gemaakt en het klikte erg tussen ons. Dus ik verheug me erop.”

Waarom kijken meer dan een miljoen mensen naar dit programma?

„Ik denk om twee redenen: je kunt thuis percentages raden en zeggen waarvoor Nederland kiest. En dan is het ook nog een leuk programma met filmpjes, grappen en BN’ers.” 

Veldhuis en Kemper zijn de nieuwe teamcaptains. Wat is er gebeurd met Katja Schuurman en Peter Heerschop?

„Peter kon niet. Hij gaat een solo theaterprogramma doen en heeft het heel druk. Na wat nadenken kwamen we uit bij Remco Veldhuis en Richard Kemper, jongens die zich in het theater ook bezighouden met de actualiteit. Programmamakers zijn nog niet eerder op het idee gekomen ze te vragen, terwijl ze erg geestig zijn. En ik werk graag met cabaretiers, zeker met de jongere generatie.”  

Er komen ook weer BN’ers langs om mee te spelen, waren die nog niet op?

„We hebben er al veel ‘gebruikt’, zeker in het begin: toen speelden we drie tegen drie, dus dat ging hard. En ik wil alleen sterren van de A-categorie. Dus geen Emile Ratelband en ook niet Kelly van der Veer. Het bulkt de laatste tijd van op tv van BN’ers uit de b-, c- of d-categorie. De zoon van Dries Roelvink in Fort Boyard: hoezo? Je wilt Dries Roelvink in het water zien flikkeren, niet z’n zoon. Zelfs de buurvrouw van een BN’er is tegenwoordig al goed genoeg.”  

Je hebt bijna de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. En dan?

„Het leuke is dat Talpa een paar weken geleden belde om te praten over contractverlenging. Ze willen dus met me door. En ik ook. Mijn geluk ik dat ik er niet uitzie als een 64-jarige, de meeste mensen geloven het ook niet als ik het zeg. Maar als het ophoudt op televisie, is het ook prima geweest. Mijn levensgeluk is niet afhankelijk van tv, dan had ik iets verkeerd gedaan.” 

Als je terugkijkt op je carrière, ben je dan tevreden? 

„Ik was een paar jaar geleden naar een schoolreünie en daar viel me op dat iedereen alleen maar terugkeek. Niemand had meer plannen. Ik stond met een jongen van mijn leeftijd te praten die vertelde dat hij alvast lekker gelijkvloers was gaan wonen. Toen dacht ik: ik moet hier weg, want ik heb nog wél plannen. Ik ben nog niet klaar. Pas over tien jaar mag je me die vraag stellen.”

Meer over