Jamie Oliver haalt woede van Spaanse fijnproevers op de hals

Jamie Oliver kreeg een stortvloed aan kritiek toen hij via Twitter zijn recept voor een onvervalste Spaanse paella deelde.De kok bakte er niks van, vonden veel Spanjaarden.

Paella is op papier een van de meest veelzijdige gerechten uit de Spaanse keuken. De meeste families hebben zelfs hun eigen recept, toch ontstond er ophef over Jamie's versie. Hij stelde namelijk voor om chorizo te gebruiken. Deze pittige paprikaworst mag dan wel Spaans zijn, maar hoort volgens kenners absoluut niet in een paella. 

"Mijn versie"

Spaanse twitteraars mogen het dan heiligschennis vinden, Jamie is niet van plan zijn recept aan te passen: "Ik heb er niet voor niks bijgezet dat het míjn versie is. Mensen zijn vrij om te experimenteren met klassieke recepten." Ook onthulde hij dat een oud, Spaans omaatje hem tijdens z'n reizen door het gebied waar paella ontstond op het hart drukte chorizo te gebruiken: "Maar probeer het eens uit, kook 't met en zonder de worst en laat 1000 mensen proeven om te zien wat het lekkerst is."

Jacques Pépin

De golf van kritiek op Olivers' chorizo paella is opmerkelijk. TV-koks gebruiken de worst al jaren zonder enige ophef. Zo ook de legendarische Franse chefkok Jacques Pépin die in zijn kookprogramma Fast food my way in 2008 met smaak plakken chorizo aanbakte voor zijn paella.

Reageren