Janny van der Heijden over Heel Holland Bakt

Culinair journalist Janny van der Heijden zit in de jury van het bakprogramma Heel Holland Bakt. We praten met haar over het programma en over gebak.

Hoe is de samenwerking met Robèrt van Beckhoven?

„Heel goed. Robèrt beoordeelt vooral vanuit zijn vak. Een patissier maakt, bij wijze van spreken, tienduizend keer een cake, terwijl de amateur dat maar een paar keer per jaar doet. Dat is een enorm verschil in aanpak en routine. Ik beoordeel meer vanuit de werkwijze van de amateurbakker en ­daarin vullen we elkaar aan.”

Hoe is de sfeer tussen jullie en de kandidaten?

„Het is een fijn team met een relaxte sfeer. Er is respect en we laten iedereen in zijn waarde.”

Heeft Nederland eigenlijk een rijke baktraditie?

„Jazeker. Ik heb meegewerkt aan een boek waarin onder meer de historie van eten in Nederland wordt beschreven. In kookschriftjes is precies ­bijgehouden wat men in de achttiende en negentiende eeuw at. Na de industrialisatie (rond 1860) was er meer geld om lekkere dingen te kopen. Suiker bijvoorbeeld, waarmee je dus koekjes kon bakken. Dat was het begin van een nieuwe traditie, waarin koekjes bij bepaalde gelegenheden werden - en nog steeds worden - ­gegeten. Wafels zijn een mooi voorbeeld. Rond Nieuwjaar worden in de Noordelijke ­provincies krokante wafels gebakken. In de zuidelijke provincies werden dikke wafels juist populair. Maar denk ook aan de worstenbroodjes die traditioneel na de katholieke nachtmis worden gegeten, aan pepernoten met Sinterklaas en aan de kerststol bij het kerstontbijt. Koken en bakken wordt steeds populairder in Nederland. Er is duidelijk een hernieuwde belangstelling voor bakken.”

Hoe komt dat?

„Koken kon nog net, maar bakken werd lange tijd gezien als iets tuttigs. Tot Nigella Lawson in 2000 kwam met haar boek How to be a domestic goddess. Dat was echt iets nieuws. ­Bakken mocht weer. Ik zie het ook om me heen. Alleen al in Haarlem zijn onlangs twee nieuwe bakwinkels geopend. Voorheen moest ik mijn bakvormen, rolfondant of marsepein uit Engeland meenemen.”

Voor welk gebakje kunnen we jou wakker maken?

„Je kunt me voor alles wakker maken! Ik vind macarons heerlijk en merengue met fruit ook. Ik bak zelf graag hartig, dus pies met kaas of gevulde broden. Het geeft dubbel plezier: van het uitrollen van het deeg tot de heerlijke geur in huis.

Reageren