Interview

Jim Bakkum blikt vooruit op Op Zoek Naar: 'Die chemie moet er gewoon zijn'

23 december 2022 10:00 | sterren | Door Tijgerbloed Teksten

© Ruud Baan

In het AVROTROS-programma Op Zoek Naar… worden dit seizoen de twee hoofdrollen voor de musical Grease gecast. Jim Bakkum is een van de juryleden. ‘Voor mij is hiermee de cirkel rond.’

In 2007 speelde Jim Bakkum de hoofdrol van Danny in de musical Grease. Het was niet alleen zijn eerste theaterervaring, hij ontmoette er ook zijn toekomstige vrouw Bettina Holwerda, die Sandy speelde. De chemie tussen Danny en Sandy op de planken was onmiskenbaar en ook in het echte leven bleek het te knetteren: inmiddels zijn ze elf jaar getrouwd.

Wat vind je ervan dat Grease terugkomt?

“De film en de liedjes uit de film zijn nog steeds ontzettend populair. Wij hadden in 2007 een jaar lang uitverkochte shows en lange wachtlijsten. Ik vind het een slimme zet van producent Albert Verlinde om dit stuk nu weer op de planken te brengen, zeker in een tijd waarin theaters het zo moeilijk hebben. Voor mij persoonlijk is hiermee de cirkel rond. Ik was achttien toen Albert me vroeg voor die rol. Ik had net Dancing With The Stars gewonnen, dus hij dacht, hé die jongen kan ook lekker bewegen, daar moet ik iets mee.”

Dat moet wel pittig zijn geweest.

“Het was mijn eerste theaterrol en ik kreeg hem zomaar in de schoot geworpen, gekkenwerk natuurlijk. Na Idols was ik alleen artiest, ik had helemaal geen theatercarrière op het oog. Maar het begon wel meteen te kriebelen. Ik leerde alles in de praktijk, slurpte het op. Het was zo’n bijzondere ervaring. Intensief ook, het was een hele jonge cast, bruisend van de energie. We zijn daarna altijd met elkaar in contact gebleven, dat gevoel van verbondenheid gaat nooit weg. Dat ik bij Grease ook mijn vrouw heb leren kennen, maakt het natuurlijk extra speciaal.”

Hoe zie jij je rol als jurylid?

“Ik jureer samen met Maurice Wijnen, Marlijn Weerdenburg en een wisselend gastjurylid. Ik denk dat we elkaar goed aanvullen. Maurice heeft veel ervaring met jureren, Marlijn en ik kennen de praktijk juist weer goed. Ik weet hoe het is om aan een talentenjacht mee te doen, dat is misschien ook een voordeel. Ik denk niet dat ik een streng jurylid ben. Ik zit daar zeker niet om mensen af te branden, maar ik ben wel eerlijk: als ik het niet zie in een kandidaat, dan zeg ik het ook. Dat ik nu mag helpen de nieuwe generatie te kiezen, ze hopelijk een beetje mee kan geven van wat ik inmiddels in al die jaren theater heb geleerd, vind ik bijzonder.”

In deze Op Zoek Naar worden voor het eerst twee rollen gecast.

“Dat vind ik echt leuk, het wordt wel een flinke kluif omdat we in die zeven liveshows wel erg veel mensen gaan zien. Maar je ziet dan wel meteen of het klikt tussen die twee. Dat is zó belangrijk: die chemie moet er gewoon zijn, anders gaat het niet werken.”

Wat voor Danny en Sandy zie jij voor je?

“Bij Danny zie ik een leuk jong nieuw talent voor me. Niet een bepaald type, als hij maar een nonchalante houding heeft en kan zingen, acteren en dansen. Grease is geen hoogstaand ballet, maar er zit wel veel beweging in. Zeker in het schoolfeest, de belangrijkste scene. Die gaat maar door, je moet dus wel uithoudingsvermogen hebben. Ik denk dat de muziek nog het lastigste gaat zijn voor de kandidaten. Sommige liedjes, zoals Hopelessly devoted to you, zijn heel hoog, met name voor Sandy is dat geen makkelijk nummer. Iedere serie van Op Zoek Naar... heeft nieuwe sterren voortgebracht: Noortje Herlaar, Freek Bartels, Brigitte Heitzer. Het lijkt me leuk als er nu twee nieuwe veelzijdige talenten uit voortkomen die na deze rol alle kanten op kunnen.”

Wat maakt deze uitvoering van Grease anders?

“Deze versie gaat met zijn tijd mee, het wordt allemaal wat minder traditioneel, als in: jongens zijn jongens en meiden zijn meiden. De teksten zijn een beetje aangepast om ze iets inclusiever en vrouwvriendelijker te maken. Maar tegelijkertijd blijft het wel echt Grease.”

Op Zoek Naar is vanaf vrijdag 23 december wekelijks om 20:25 uur te bewonderen op NPO1.

Meer over