Jo Frost maakt documentaireserie over kindmoordenaars

22 februari 2018 11:49 | sterren | Door Televizier

© Sky UK Ltd

Jo Frost is bekend om haar hulp bij het opvoeden van onhandelbare kinderen. Haar nieuwste show is een stuk extremer: de kinderen in Killer Kids hebben iemand vermoord.

Voor de vierdelige documentaireserie duikt Jo Frost in vier crimecases van kinderen die een moord pleegden. Met diverse experts en familie van de slachtoffers gaat ze terug naar de bewuste dag van de moord: hoe kan een kind in staat geweest zijn om iemand te vermoorden?

Kinderen en moord

In het verleden hield Jo Frost zich voornamelijk bezig met krijsende peuters die het gezin domineren en niet slapende dreumesen. Toch zijn er volgens de voormalige nanny veel overeenkomsten. “Ik werk met menselijk gedrag, dit is een andere kant van wat ik doe.” Ze dacht lang na over het controversiële thema van de show. “Om te ontdekken wat een kind drijft om te moorden, dat is iets wat me niet meer losliet. Wanneer we denken aan kinderen en moord, dan passen die twee gewoon niet in hetzelfde plaatje.”

Nabestaanden

Voor de documentaireserie zocht Frost de families van de slachtoffers op, iets wat volgens de Britse opvoedexpert moeilijk was om te doen. “Als een mens met een groot hart, was het ongelofelijk moeilijk met de families te praten die zo’n tragisch verlies hebben geleden.” De verliezen hebben namelijk voor altijd gevolgen voor hun leven. “Maar ik wilde toch de vragen stellen die de kijker zou willen weten; hoe hun leven was nadat ze de persoon verloren van wie ze hielden, wie het kind was dat hun dierbare had vermoord en hoe het ooit heeft kunnen gebeuren.”

James Fairweather

Veel van de zaken in Killer Kids vonden nog maar enkele jaren geleden plaats. Zo stak James Fairweather in 2014 op zijn vijftiende een 33-jarige man met 102 messteken dood. De verhalen zijn daardoor nog zeer beladen. “Ik ben vereerd dat ik de kans heb gekregen om met de families te praten en ze vragen heb kunnen stellen.” Met behulp van professionele criminologisten, neurologen, mensen werkzaam in het recht en journalisten die destijds de verhalen coverden, gaat Frost op zoek naar het hele verhaal achter de moorden.

‘Born evil’

Het oprakelen van de verhalen leverde veel reactie op in Engeland. “De discussie is namelijk al jaren aan de gang. Kunnen kinderen slecht geboren worden? Is het nurture of nature waardoor deze kinderen doen wat ze doen?” Ook Frost zelf sloeg na de opnames alarm en riep ouders op hulp te zoeken wanneer hun kind last heeft van woedeproblemen, om zo erger te voorkomen.

Onschuld

Killer Kids is volgens de Britse opvoedexpert zo aangrijpend, omdat we dit gedrag niet kunnen voorstellen van kinderen. “Van volwassenen verwachten we dat ze beter weten, maar als we naar kinderen kijken, stellen we ze ons spelend voor in de zandbak. We denken alleen maar aan mooie dingen, het onschuldige, de puurheid rond kinderen. En dan zien we kinderen moorden… en komt het niet binnen.” De documentaireserie is volgens haar bedoeld om mensen te laten nadenken over deze verhalen, te begrijpen hoe de gedachten van een kindermoordenaar in elkaar kunnen zitten, en juist om de discussie op gang te brengen.

Nanny on tour

Met deze choquerende verhalen waagt Jo Frost zich op een veel donkerder gebied van televisieprogramma’s, maar dat betekent volgens haar niet dat al haar programma’s een crime-randje zullen krijgen. Ze is nog steeds werkzaam als bekend nanny, en reist de wereld over om families te helpen. “Ik krijg de gelegenheid om hele verschillende onderwerpen te onderzoeken en programma’s te maken, ik ben blij dat ik die kans heb.” Frost kan nog niet verklappen wat er verder op het programma staat, maar verzekert ons dat er zeker nog andere shows zullen komen.

Killer Kids

Jo Frost: Killer Kids wordt vanaf vrijdag 23 februari, 21:30 uur uitgezonden bij RTL 5 en is momenteel volledig te zien bij Videoland.

Lees ook: Jo Frost verovert Nederland.

Meer over