John Williams over Ja, Ik Wil... een Taart!

Voor de nieuwe bakshow Ja, ik wil... een taart! volgt John Williams drie bakteams die een bruidstaart maken op en voor de grote dag van een bruidspaar.

Wat is Ja, ik wil... een taart voor programma?

“In elke aflevering krijg ik van een bruidspaar de opdracht om voor een bruidstaart te zorgen. Drie amateurbakduo’s gaan vervolgens de strijd met elkaar aan om de perfecte bruidstaart te bakken. Die moeten ze ook zelf naar de bruidslocatie vervoeren, met alle risico’s van dien. Uiteindelijk bepaalt het bruidspaar welke creatie het beste bij ze past en welk duo wint. Het is waanzinnig spannend. Je krijgt niet alleen een inkijkje in de bruiloft, maar ziet ook hoe de bakduo’s een race tegen de klok voeren om de taarten op tijd af te hebben.”

Veel kijkers zullen denken: ­RTL 4 probeert ook mee te ­liften op het succes van Heel Holland bakt…

„Onzin, want het lijkt bij lange na niet op Heel Holland bakt. De enige overeenkomst is dat er in beide shows wordt gebakken. Als je dat vergelijkt met de hoeveelheid spelprogramma’s en talentenshows die er zijn... Ik denk dat HHB het minst gekopieerde programma in Nederland is.”

Een groot verschil is dat jullie geen jury hebben. Was dat een bewuste keuze?

“Ja. Dat was voor mij ook een belangrijke reden om mee te doen. Er zijn zo veel programma’s met jury’s, dus ik vind het wel verfrissend dat wij die níet hebben. Wat het voor mij extra leuk maakt, is dat ik als opdrachtaannemer óók verantwoordelijk voor die taarten ben. Als het busje waarin de taart wordt vervoerd kapot gaat, moet ik een nieuwe regelen. En als het bruidspaar met geen enkele taart blij is, ga ik net zo nat als de bakduo’s.”

Je zit midden in de opnames. Wat heeft je vooral verbaasd?

“Wat er allemaal loskomt bij die bakduo’s. Ze werken keihard en zijn zo competitief. Het zijn allemaal hobbyisten, maar als je ziet wat zij allemaal maken… waanzinnig! Anderhalf meter hoge 3D-­ taarten, met lichtjes of een waterval erin. Je weet niet wat je ziet; het niveau ligt heel hoog. Al gaat er natuurlijk ook weleens wat mis. Vooral het moment dat ze hun baksels naar de trouwlocatie moeten vervoeren – met 80 km/uur over de snelweg – is zenuwslopend. Nee, niet alle taarten hebben het overleefd.”

Wat heb je zelf eigenlijk met taarten en bakken?

“Ik eet ze liever dan dat ik ze maak, haha. Maar ik moet zeggen: het programma werkt wel aanstekelijk. Als straks de opnames voorbij zijn, ga ik ook maar eens aan de slag. Ik heb van onze bakexpert Miljuschka Witzenhausen – zij helpt de bakduo’s met hun creaties – tips gekregen die ik zeker wil gaan uitproberen. Wie weet, ­misschien heb ik wel talent.”

Ja, ik wil... een taart! Donderdag 21.30 • RTL 4

Lees ook:
Eerste aflevering van Ja, ik wil... Een taart! trekt weinig kijkers

Meer over: