'Operaties en PET-scans'

Joost Prinsen (81) deelt diagnose uitgezaaide blaaskanker

18 januari 2024 18:06 | sterren | Door Jef Willemsen

© Screenshot NPO 2
Joost Prinsen kampt met een vorm van uitgezaaide blaaskanker. De 81-jarige programmamaker deelt het nieuws over zijn medische toestand in z'n column in het Noordhollands Dagblad.

Prinsen speelt in zijn column open kaart over de aandoening. Hij blijkt al langere tijd onder behandeling, maar de ziekte blijkt zich nu buiten de blaas te hebben geopenbaard.

Poliklinische trucs

De 81-jarige presentator en theatermaker schrijft: "Al die jaren is het gelukt via poliklinische trucs hier en een chemospoelinkje daar de kanker in mijn blaas binnenboord te houden. Maar afgelopen jaar begon die tumor met een kracht een betere zaak waardig, zich een weg naar buiten te banen."

Slechtnieuwsgesprek

Prinsen liet in een eerdere column al vallen dat hij voor 'onderzoekjes' naar het ziekenhuis moest. Nu blijkt hoe ernstig de situatie was: "Het waren operaties en PET-scans: 'U moet in de twee uur vóór de scan een liter water drinken. Graag tijdig beginnen'. Steeds gevolgd door slecht- en nog slechter nieuwsgesprekken."

Antoni van Leeuwenhoek

Zijn behandelend arts heeft Prinsen inmiddels doorverwezen naar het in kanker gespecialiseerde Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. "Dokter J moest vorige week bekennen dat hij niets meer voor me kon doen. Hij zou me overdragen aan het Antoni van Leeuwenhoek: 'Maar daar zitten cowboys, in de goede zin van het woord, die mogelijkheden hebben die ik, eenvoudige loodgieter, niet tot mijn beschikking heb', zei hij."

Prinsen verklaart zich ondanks de diagnose strijdlustig: "U bent nog lang niet van me af", zo belooft hij zijn lezers.

Meer over