Interview

Leonie ter Braak vond opnames Blow Up een feestje: 'Vol verbazing rondgelopen'

27 mei 2023 10:00 | sterren | Door Jef Willemsen

© Tom Cornelissen

Leonie ter Braak debuteert naast Martijn Krabbé als presentatrice van Blow Up. In het tweede seizoen van de talentenjacht voor professionele ballonvouwers tonen zeven kandidaten hun kunsten.

Stond ‘Blow up’ op je wensenlijstje bij de overstap naar RTL?

“Niet specifiek Blow Up, maar ik had nog nooit eerder een grote studioshow met afvallers gepresenteerd dus ik was blij dat ik hiervoor gevraagd werd. Ik wil zoveel mogelijk disciplines beheersen en vlieguren maken om nog meer allround te worden als presentator.”

Hoe onderscheidt ‘Blow up’ zich van andere talentenjachten?

“Er hangt echt iets vanaf. De kandidaten in dit programma zijn geen amateurbakkers of hobbyisten die modelspoorbanen of Lego bouwen. Die laten na hun eliminatie een traantje en gaan weer over tot de orde van de dag. De zeven kandidaten van Blow Up zijn echter professionals, de beste in hun vakgebied, en zijn door een strenge selectie gekomen. Je kunt het vergelijken met William Rutten die zelf mee zou doen aan Het perfecte plaatje. Je wilt er alles aan doen om niet naar huis gestuurd te worden. Als dat niet lukt, komt dat hard aan.” 

Hoe heb je de opnames ervaren?

 “Ik heb vol verbazing rondgelopen in een wereld waar ik geen weet van had. Ballonvouwen is een echte kunstvorm en de deelnemers zijn in staat om in magie te denken. Bij het uitleggen van een opdracht zien ze in hun hoofd de ontwerpen al ontstaan. De eerste paar uur denk je als leek nog ‘waar gaat dit naartoe?’ en dan staan er ineens unieke kunstwerken.”

Wat vind je er zelf mooi aan?

“Ballonkunst haalt het kind in je naar boven. Ik mocht na een draaidag weleens iets mee naar huis nemen. De verwonderde reacties van mijn kinderen van zes en negen als je binnenkomt met zo’n creatie zeggen alles. Normaal boeit het ze weinig wat hun moeder op televisie doet, maar met de presentatie van Blow Up heb ik me bij voorbaat al onsterfelijk gemaakt bij ze.”

Hoe is de rolverdeling met Martijn Krabbé?

“We hadden elkaar nog nooit ontmoet, dus vooraf zijn we een hapje gaan eten om te zien of we een klik hadden. Dat is wel nodig als je een maand met elkaar de studio in gaat voor opnames. Maar het ging eigenlijk vanzelf. De ballonvouwers maken de show, onze rol is van een afstandje bewonderen en soms een beetje relativeren. De kandidaten zijn heel serieus en de jury ook. Om het luchtig te houden, moet je daar als presentator af en toe doorheen prikken.”

Waar ben je naast ‘Blow up’ nog meer druk mee?

“Ik ga sowieso voor RTL een nieuw seizoen Voor hetzelfde geld maken. En ik ga de komende tijd meer acteren, er komt onder meer een tweede deel van De Tatta’s. Spelen is ontzettend fijn. Op televisie probeer ik vooral dicht bij mezelf te blijven, dan is het juist leuk om even totaal iemand anders te zijn.”

Het nieuwe seizoen van Blow Up is vanaf zaterdag 27 mei wekelijks om 20:00 uur te zien bij RTL 4. 

Meer over