Interview

Maria Fiselier presenteert ook dit jaar het Prinsengrachtconcert: 'Blijft toch spannend'

19 augustus 2023 10:00 | sterren | Door Jef Willemsen

© Ruud Baan

Wat houdt bekende Nederlanders bezig in de zomermaanden? In De zomerstop geven ze een exclusief kijkje in hun agenda. Deze week: mezzosopraan en presentatrice Maria Fiselier (35).

Hoe ziet jouw zomer eruit?

“Tot vorig jaar had ik een vast contract bij de Komische Oper in Berlijn en had ik in de zomermaanden altijd wel iets te doen. Nu werk ik er als freelancer en is het een stuk rustiger, ik heb zelfs in juli een hele maand vrij. In die periode heb ik alleen voor AVROTROS de voorbereidende werkzaamheden voor het Prinsengrachtconcert dat ik in augustus voor de tweede maal mag presenteren. Dat blijft toch wel spannend.”

Maar de eerste keer ging ’t toch goed?

“Ja, het was een hele bijzondere avond, zonder meer een hoogtepunt van mijn carrière. Maar daardoor voel ik juist weer druk om het net zo goed te doen, ook omwille van het evenement. Dat is een ander soort spanning dan voor die eerste keer. Nu weet ik wat ik kan verwachten en daardoor wil ik juist niets aan het toeval overlaten. Ook omdat ik nog niet zo heel lang presenteer.”

Ga je nog wel op vakantie?

“Zeker. Mijn vriend is Turks en we gaan met ons dochtertje van twee een paar weken naar het vakantiehuisje van zijn moeder aan zee. Op vakantie met je schoonfamilie klinkt misschien als een ding, maar mijn schoonmoeder vindt het geweldig als we komen en staat altijd klaar om te helpen. Dat maakt het voor ons ook mogelijk om eens samen een dagje weg te gaan. We zitten precies tegenover Cyprus, dus misschien nemen we de ferry voor een bliksembezoek.”

Wat is je band met Turkije?

“In de eerste plaats familie: in de zes jaar dat ik met mijn partner ben, hebben we ze iedere zomer opgezocht. Ik ben van het land gaan houden: ik word blij van de mensen, het heerlijke eten en het mediterrane klimaat. Maar ik begrijp ook dat Turkije niet bij iedereen hoog op het lijstje van vakantielanden staat. De politieke situatie is complex en ook de nasleep van de vreselijke aardbeving is voelbaar. De bevolking probeert er het beste van te maken, maar het hele straat- en cultuurbeeld is er weggevaagd. Heel schrijnend.”

Wat is voor jou het gevoel van zomer?

“Zomers associeer ik altijd met rozenbottels. Die groeiden op Vlieland waar ik als kind in de vakanties vaak kwam. Als we dan de duinpaden afreden op onze gehuurde fietsjes hing die kenmerkende geur van rozenbottels in de lucht. Sowieso is zomer voor mij vooral zon, natuur en rust. Wij wonen in het centrum van Berlijn. Daar heb je mooie parken, maar als het zomer is wil ik eigenlijk in de vrije natuur zijn.”

Waar hoop je deze zomer tijd voor te hebben?

“Ik moet nog beginnen aan het laatste seizoen van de serie Ted Lasso. En Sunny Bergman heeft me haar nieuwste boek Mijn nazi-opa gegeven. We leerden elkaar kennen bij De Verraders en hadden een goede klik. Maar of ik er tijd voor heb? Je weet wat ze zeggen over vakantie met jonge kinderen: het is opvoeden op een andere locatie, haha.’

Het Prinsengrachtconcert is op 19 augustus 2023 vanaf 21:15 uur te zien bij AVROTROS op NPO1.

Meer over