Mart Smeets neemt na 44 jaar ingetogen afscheid

21 augustus 2016 23:30 | sterren | Door Televizier

© anp/kippa/nos

Mart Smeets zat vanavond voor het laatst achter de microfoon voor de NOS. Na 44 jaar nam hij definitief afscheid van Studio sport met een verslag van de olympische basketbalfinale. 

Smeets ging officieel al in 2012 met pensioen toen hij 65 jaar werd, maar bleef als freelancer actief voor de omroep. Nu hij 69 is, vindt ook Mart het tijd voor een nieuwe stap. Hij nam in april al afscheid als wielerverslaggever, maar zijn ererondje zou de Olympische Spelen in Rio worden, waar hij het door hem zo geliefde basketbal mocht verslaan.

"Goeiendag"

De finale bleek tussen de VS en Servië te gaan, niet direct een match waar 't hart van de gemiddelde Nederlandse olympische fan sneller van zal kloppen. Toch was de wedstrijd trending topic op Twitter omdat het nu toch echt de laatste van 'de Mart' was. Kijkers hoopten op een groots en meeslepend afscheid, maar toen de strijd gestreden was en hij voor de allerlaatste keer afkondigde hield Smeets het kort, krachtig en eervol: "Ik ga rustig weg, dit waren mijn laatste woorden. Het was een eer en genoegen om voor u te mogen werken. Goeiendag"."

Eerbetoon

De NOS had voorafgaand aan de laatste ronde van de markante mastodont van de Nederlandse sportjournalistiek een dappere poging gedaan een kleine halve eeuw aan sportieve hoogtepunten samen te brengen tot een overzichtelijk overzicht. In dit eerbetoon is te zien hoe Mart door de decennia heen groeide: ouder, grijzer, wijzer. Wat vooral opvalt is dat Smeets altijd en immer oprechte plezier had in de topprestaties van de sporters waar hij verslag van deed.

Afscheid van een icoon

Ook op Twitter regende het de hele avond lieve woorden en loftuitingen. Ondanks alle kritiek over zijn soms knorrige, superieure houding gaan de meesten "de Mart" toch wel missen.

Zelfs de allergrootsten waren nederig.

Meer over