Angstcultuur bij DWDD

Matthijs van Nieuwkerk erkent structureel grensoverschrijdend gedrag

18 november 2022 21:50 | sterren | Door Jef Willemsen

© ANP
Matthijs van Nieuwkerk blijkt zich als presentator bij BNNVARA jarenlang structureel schuldig te hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag.

De Volkskrant deed maandenlang onderzoek naar Matthijs van Nieuwkerk en kwam met een exposé over zijn gedrag achter de schermen dat de presentator niet ontkent. 

Burnout

Journalisten van De Volkskrant spraken met meer dan zeventig oud-medewerkers van onder meer DWDD over Matthijs, zijn gedrag en de sfeer op de werkvloer. De conclusies zijn schokkend: in de vijftien jaar dat Van Nieuwkerk aan het roer stond van de talkshow zijn tientallen medewerkers ziek geworden uitgevallen met PTSS en burnoutklachten. 

Boeman

De claims van de medewerkers zijn niet uit de lucht gegrepen. De journalisten kregen inzage in medische dossiers, vertrouwelijke mails en appjes. Sommige oud-medewerkers ondervinden nog altijd de mentale gevolgen van hun tijd onder Matthijs. Lang werken bij DWDD stond te boek als een garantie op burnout en de belangrijkste reden is Matthijs van Nieuwkerk die zich met regelmaat als een tierende boeman liet gelden.

Vernederingen

Op de redactie van DWDD heerste jarenlang een verstikkende angstcultuur. Matthijs maakte zich schuldig aan extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen waardoor niemand zeker was van zijn positie. Extra schrijnend is dat omroep BNNVARA op de hoogte was van de misstanden maar niet ingreep. Het enige dat van hogerhand gebeurde was meer nieuwe medewerkers naar de redactie sturen om de hoge uitval op te vangen.

Chansons!!

Daar komt bij dat het problematische gedrag van de programmamaker niet stopte na DWDD. De Volkskrant tekende een nieuw incident op dat eerder dit jaar plaatsvond in Parijs tijdens de opnames van de tweede reeks ChansonsMatthijs zou behoorlijk uit zijn slof zijn geschoten tegen een medewerker. Dit voorval is later uitgesproken. 

Geen spijt

De Volkskrant zocht naar aanleiding van het artikel contact met BNNVARA en Matthijs van Nieuwkerk. De omroep gaf aan de afgelopen periode 'indringende gesprekken' met de preentator te hebben gevoerd waarin hij toegeeft grenzen te hebben overschreden. In een eerste verklaring naar de krant liet Matthijs echter niet blijken spijt te hebben van zijn daden.

Spiegel

BNNVARA was daar dermate ontstemd over dat Matthijs amper een uur later een tweede verklaring gaf waarin het woord spijt wel viel: "Nu zitten we met een aantal ongemakkelijke gedane zaken. Die nemen helaas geen keer, maar stemmen wel tot nadenken. Deze spiegel blijft in mijn kamer hangen." Voor BNNVARA is de kous nog niet af, maar wat de gevolgen voor Matthijs zijn is nog niet bekend.

Meer over