Online ophef over vuurwerkincident Henny Huisman

30 december 2016 16:11 | sterren | Door Televizier

© Screenshot RTL 4

Henny Huisman was twee dagen geleden in shock toen hij werd uitgescholden door een jochie van 9 dat net vuurwerk had gekocht. Nu lijkt de vork anders in de steel te zitten.

Na een bezoekje aan zijn woonplaats Castricum deelde Henny woensdag 28 december de volgende tweet met zijn ruim 7000 volgers.

Op Facebook deed hij hetzelfde verhaal. Al snel werd het bericht massaal gedeeld, gingen kranten er mee aan de haal en werd er online schande gesproken van de vervagende fatsoensnormen bij de jeugd van tegenwoordig. Ook werd de hartekreet van Henny een onofficieel appel voor vriendelijkheid en respect voor elkaar.

Hoax

Tot scenarioschrijver Willem Bosch, nooit verlegen om een relletje, de tweet van Henny eens onder de loep nam en tot een verrassende conclusie kwam.

Met een fikse lading tweets fileert Bosch het interview dat Henny aan het AD gaf over het incident. Zo merkt Bosch na wat onderzoek op dat de vuurwerkverkoop woensdag nog helemaal niet gestart was en dat dit jaar in Castricum de verkoop buiten de stad plaatsvindt. Henny had dus onmogelijk een groep jongens met een volle tas bij een verkooppunt kunnen treffen. 

Daarop werd het AD aan 't digitale jasje getrokken om de feiten nog eens te checken bij Henny. Als gevolg daarvan werd het stuk aangepast: het ging niet langer om een vuurwerkverkooppunt maar een dierenwinkel in Castricum waar de brutale jongens de pijlen op de kop zouden hebben getikt. Maar inmiddels waren zowel Henny als zijn verhaal viral gegaan, waardoor meer mensen zich met het trending Twitter topic gingen bemoeien. 

Zo gezegd, zo gedaan... Beide zaken werden benaderd met de vraag of ze vuurwerk verkochten.

Het antwoord was nee, en in de tussentijd had ook de D66 wethouder van de betreffende gemeente zich in het gesprek gemengd.

"Echt gebeurd"

Daarmee was de kous niet af. Het AD benaderde Henny opnieuw, waarna het verhaal weer wat genuanceerd werd. Maar dat hij door kinderen is uitgescholden voor "kankerlul" is écht gebeurd, aldus het voormalig kijkcijferkanon.

In de tussentijd werd de bijnaam "Henny Hoaxman" echter officieel een trending topic op Twitter en dat betekent uiteraard heel wat grappen die raar maar misschien ook waar zijn.

Meer over