Peter van der Vorst over de troonswisseling

Als royaltywatcher van RTL Boulevard kent Peter van der Vorst de koningin en de aanstaande koning persoonlijk. Hoe kijkt onze columnist aan tegen de troonswisseling, wat gaat er op dinsdag 30 april door hem heen?

Is het een dag waarnaar je lang hebt uitgekeken?

"Het is een historisch moment waarover je als royaltywatcher al jaren speculeert. Nu gaat het echt gebeuren, en dan wil je erbij zijn. Ik verwacht dat het een leuke dag gaat worden. Ik heb de beelden van 1980 nog voor ogen, toen koningin Juliana de kroon overdroeg aan Beatrix. Toen was ik een jongetje van negen. Dat soort plaatjes verwacht ik nu weer. Maar dan zonder de krakersrellen.”

Waar bevind jij je tijdens de beëdiging en inhuldiging van ­Willem-Alexander precies?

"Op de plek waar het gebeurt: in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Ik zit er voor RTL Boulevard. Hopelijk met een beetje goed zicht. Dat ik, als ik geluk heb, net langs een paal kan kijken om wat te zien.”

Vind je dat koningin Beatrix het goed heeft gedaan?

"Ja, ik vind haar regeerperiode geslaagd. Ze heeft het koningsschap een nieuwe invulling gegeven door het professioneler te maken. Het is jammer dat ze zo’n afstand tot de media heeft bewaard, maar dat is misschien ook een deel van haar succes. Daardoor is ze altijd een beetje mysterieus gebleven.”

Wat verwacht je van onze ­nieuwe koning?

"Ik verwacht dat hij het heel goed gaat doen. Hij is er klaar voor. De kroonprins heeft zich ontwikkeld tot en bewezen als een intelligent mens. Hij is door schade en schande wijs geworden, hij weet inmiddels wat hij wel en niet moet zeggen en doen. Voor ons, mensen in de media, is het prettig dat hij wat losser is geworden. Eerst sprong hij zowat op slot als de camera aanging. Het scheelt natuurlijk dat er een vrouw
met charme naast hem staat. Willem-Alexander kan een beetje nukkig zijn in een gesprek als het niet loopt zoals hij wil. Máxima vangt dat op. Samen staan ze sterk.”

Denk je dat je op de kroningsdag een traantje gaat wegpinken?

"Nee, dat lijkt me sterk. Die kans was groter bij het huwelijk, toen het paar na alle ellende om Máxima’s vader eindelijk mocht trouwen. Op 30 april zal ik zeker niet overmand worden door emoties. ”

Reageren