Over The Voice, Buddy en meer

Ron Vergouwen blikt vooruit op nieuw tv-seizoen: 'Kijkers moeten een show missen'

20 augustus 2022 10:00 | sterren | Door Jef Willemsen

© ANP Kippa / Jeroen Jumelet

Ook in het nieuwe televisieseizoen domineren spelletjes en quizzen het amusementsaanbod. Mediawatcher Ron Vergouwen blikt vooruit en heeft advies voor de makers: “Melk succesformules niet te veel uit.” 

Hoe verklaar je het groot aanbod aan programma’s gebaseerd op speelgoed?

“Dat is een wetmatigheid in televisieland: als iets scoort, dan krijg je er meer van. Bij RTL begon het met Lego Masters. Dat sloeg terecht aan: een goed uitgedachte familieshow waar ik als legofan van genoot. RTL probeerde het daarna met Domino Challenge en Blow up, eigenlijk een-op-een kopieën zonder veel creativiteit. Toen SBS zag dat je kon scoren met knikkeren, gingen ze racen met bestuurbare autootjes. Televisiemakers denken te weinig op de lange termijn.”

Lees snel: Dit gaat er veranderen in nieuw seizoen Lego Masters 

Wat betekent dit voor het nieuwe seizoen?

“Dat ik heel benieuwd ben wat er nog meer uit de speelgoedkist komt. Een deel van deze programma’s zal ongetwijfeld terugkeren. Het wachten is op dat ene fantastische nieuwe format waar we allemaal versteld van staan. NPO boogt al jaren op bekende formules als Wie is de Mol? en Heel Holland bakt, SBS heeft de Meilandjes en RTL is na The Masked Singer en De Verraders ook toe aan iets dat niet meer van hetzelfde is.”

Maar mensen zien toch graag vertrouwde programma’s?

“Klopt, maar juist met hits moet je zuinig omgaan. Vooral RTL heeft de neiging om alles dat scoort op te rekken en uit te melken. Dat gaat lang goed, tot het totaal misloopt. Expeditie Robinson: All Stars is bijvoorbeeld geflopt omdat het te kort op het vorige seizoen zat, dat zelfs met twee afleveringen per week eindeloos leek te duren.”

Wat is de oplossing?

“Je moet kijkers de kans geven een programma te missen. Boer Zoekt Vrouw doet dat heel handig: daar zit ongemerkt steeds zo’n anderhalf jaar tussen ieder seizoen, zodat je er echt naar uit kunt kijken. Dat geldt ook voor Miljoenenjacht. Alle ogen zijn dit najaar toch gericht op de comeback van Linda de Mol. Niet alleen vanwege haar privéomstandigheden, maar ook omdat we gewoon weer zin hebben in de koffertjes op zondagavond.”

Verwacht je dat ‘The voice’ nog terugkeert?

“Ik vermoed dat RTL het op den duur terugbrengt. Het format scoort wereldwijd nog erg goed, daar heeft het misbruikschandaal amper invloed op gehad. In 2022 komt het er zeker niet van, maar ik verwacht dat ze volgend jaar met een kort seizoen van The Voice Senior de reacties gaan peilen.”

Wie zie je als grote beloftes voor dit seizoen?

“Ik ben heel benieuwd naar het vernieuwde Holland’s Got Talent. Alleen al op basis van de promo’s lijkt Marc-Marie Huijbregts in de jury me een goede aanwinst. Edson da Graça is ook een verrassende naam. En de vraag is of Buddy Vedder tot z’n recht komt als presentator. Afgelopen seizoen gold hij als dé belofte van RTL. Hij is absoluut een talent, maar het kwam er niet echt uit in Deal or No Deal. Wie weet vindt hij dit seizoen wel het juiste format.”

Meer tips van Ron

  1. Fout maar Goud

"Guilty pleasures en nostalgie met Chantal Janzen, Gerard Joling en Marieke Elsinga. Klinkt op papier heel leuk, hopelijk wordt het geen slechte kopie van Oh wat een jaar." Dit moet je weten over Fout maar Goud.

  1. Ik Hou van Holland

"Het format was wel een beetje uitgewerkt, maar nu Rob Kemps het stokje overneemt, ben ik benieuwd of hij er weer nieuw leven in kan blazen." Hier lees je meer over het nieuwe seizoen

  1. Een jaar van je leven

"Het zoveelste realityprogramma uit de koker van John de Mol. Elke avond op SBS6 om half 7. Ik moet het een eerlijke kans geven, maar ik vrees het ergste." Ben jij wel benieuwd? Dit artikel vertelt je de details

Meer over