Rutger van den Broek geeft lekkernij-tips voor smakelijk Pasen

Heel Holland Bakt winnaar Rutger van den Broek vertelt over zijn nieuwe boek en geeft nog wat baktips om de familie tijdens Pasen te kunnen trakteren.

"Speculaas is voor Sinterklaas, een stol voor Kerstmis en een paasbrood voor Pasen”, vindt Rutger van den Broek, winnaar van Heel Holland Bakt. "We bakten vroeger met de Paas­dagen altijd een speciaal brood; het recept voor deze paaskrans met abrikozen heb ik zelf bedacht.”

Bizar snel

De ‘beste amateurbakker van Nederland’ geeft zijn recept prijs in zijn onlangs uitgebrachte boek Rutger Bakt. Rutger stelt verbaasd vast: "Een jaar terug moesten de opnamen voor Heel Holland Bakt nog beginnen, nu is mijn boek uit, heel bizar.”  

Gezelligheid

Hoewel Rutger op tv alléén bakte, spelen zijn vrienden en familieleden een grote rol in zijn keuken. "Zo heeft mijn vader me nog geholpen met de hapjes voor mijn boek­presentatie. Wel zo gezellig. Bakken en gezellig­heid horen voor mij bij elkaar. Ik bak op fijne momenten, meestal bij verjaardagen en feestdagen, en het is leuk om dit met iemand anders te doen.

Ouders

Van mijn vader en moeder heb ik als kind bakken geleerd. In de weekends stond ik er met mijn neus bovenop als ze lekkere dingen maakten. Met Kerst, ­Pasen en Oud en Nieuw pakten ze ook flink uit. Veel mensen hebben dat niet van huis uit meegekregen, maar ik weet niet beter.”

Meer is minder

Voor hem is het gesneden koek dat je met simpele ingrediënten (bladerdeeg en een appel) een heerlijke appelflap in elkaar kunt draaien. "Meer is minder. Het is meestal niet verstandig veel verschillende smaken in één recept te verwerken. Dat smaakt niet.”

Niet meteen het moeilijkste

Nog een tip van de verpleegkundige die van zijn hobby zijn beroep wil maken: "Als beginner moet je niet gelijk het moeilijkste willen maken. De paaskrans uit mijn boek is echt voor gevorderden. Eerst moet je het kneden van brooddeeg onder de knie krijgen. Dat luistert heel nauw. Als je het lang kneedt, rijst het beter. Pas als je dat beheerst, kun je echt aan de gang gaan met het bakken van een brood. Niet dat het erg is als het een keer misgaat. Bij mij belandt ook weleens iets in de prullenbak. Dat krijg je als je nieuwe dingen probeert.”

Schuimgebak

Met Pasen gaat hij zijn familie de paaskrans voorschotelen. Daarnaast zorgt hij voor het dessert. "Het wordt een Pavlova-toetje”, verklapt Rutger. "Een luchtig schuim­gebak met slagroom en vruchten, genoemd naar de Russische balletdanseres Anna Pavlova. Het is voor haar bedacht toen ze in 1926 op tournee was in Australië en Nieuw-Zeeland. Het eiwitschuim geeft de frivoliteit van de ballerina weer. Het is niet te geloven hoe veel bekende recepten een geschiedenis hebben.

Sandwich

Wist je dat de sandwich uit de achttiende eeuw stamt en voor het eerst werd gemaakt voor een graaf uit het Engelse Sandwich? Hij was zo verslaafd aan kaarten dat hij niet de tijd nam om te eten. Zijn kok maakte toen boterhammen met beleg klaar die hij uit het vuistje kon eten.”

Lust en leven

Zo kan de thuispatissier nog uren doorgaan. Bakken en alles wat daarbij komt kijken, is zijn lust en zijn leven. Tijdens de Paasviering in familiekring blijft het vast niet bij een krans en toetje. "Ik denk dat ik nog wel een keer de keuken in duik. Maar ik vertel nog niet wat ik ga maken. Dat moet een verrassing blijven.”

Meer over: