Interview

Sjoerd van Ramshorst blikt vooruit op Studio Fussball: 'Hoeft niet altijd over voetbal te gaan'

16 juni 2024 10:00 | sterren | Door Tijgerbloed Teksten

© Privé bezit

Vanuit zijn ‘stadion in het bos’ presenteert Sjoerd van Ramshorst Studio Fussball, de EK-uitzendingen van de NOS. Een intensieve en geweldige tijd, vindt hij. ‘Het is een trein die keihard doorrijdt.’

Hoe zien de EK-uitzendingen eruit?

“Elke avond maken we rond de avondwedstrijd het programma Studio Fussball – met een knipoog naar gastland Duitsland. We hebben drie of vier gasten. Dat zijn altijd twee analisten, zoals Rafael van der Vaart, Marco van Basten, Guus Hiddink, Ibrahim Afellay of Imke Courtois, de Belgische analist die al jaren bij ons langskomt. De andere gasten kunnen voetbalgekke bekende Nederlanders zijn, zoals Ruben Nicolai of iemand als Erik ten Hag, de trainer van Manchester United.”

Trekken jullie het breder dan alleen voetbal?

“Zeker. Dat doen we altijd. Het hoeft niet alleen maar over voetbal te gaan. Soms zoomen we even in op een land, zoals het debuterende Georgië, daar willen we dan meer over weten. En hoe wordt het EK straks gevolgd in de Oekraïne? Als dat land speelt, kunnen we natuurlijk niet voorbijgaan aan de situatie daar.”

Waar zitten jullie?

“We zenden uit vanuit Baarn, een mooie locatie in een bos. De studio is helemaal van glas, zodat de kijkers uitzicht hebben op het groen. Van buiten lijkt het net een stadion en zo kleden we het ook aan, met grote stadionlampen. Eigenlijk hebben we ons eigen stadion in het bos.”

Wat voor toernooi verwacht je?

“Nederland zit natuurlijk bij Frankrijk in de poule, dus de tweede wedstrijd spelen we al tegen misschien wel de grootste favoriet. Portugal heeft een sterk team, Engeland heeft ook een geweldig elftal. De Duitsers hebben een mindere periode achter de rug, maar voor eigen publiek en met goede spelers zullen ze er volledig staan. Ik denk dat het een spannend en mooi toernooi wordt.”

Wat maakt zo’n EK bijzonder, is dit het leukste wat er is?

“Een EK of WK heeft een aparte eigen sfeer. Elk toernooi is anders, maar het is altijd intensief, keihard werken. Het is een trein die hard doorrijdt, de dagen vliegen voorbij. Omdat we op locatie zitten, brengen we veel tijd met elkaar door. We moeten het samen doen. Het is altijd hoogzomer, daar associeer ik het ook mee; alles bij elkaar is dat een bijzonder gevoel.”

Is het als voetbalfan soms niet frustrerend dat je niet alle wedstrijden kunt kijken?

“Ik ben vanwege de voorbereiding op de uitzendingen inderdaad soms te druk om alle wedstrijden te zien. Deed ik vroeger wel: op school en in mijn studententijd wilde ik geen wedstrijd missen. Dat ik nu al een tijd voor mijn werk voetbal mag kijken, is helemaal mooi. Al zit ik natuurlijk niet meer in m’n luie stoel voor de buis, dat zou ook wel eens lekker zijn, haha.”

Studio Fussball is vanaf 14 juni dagelijks te zien op NPO1.

Meer over