Interview

Splinter Chabot presenteert de Canal Parade 2023: 'Vier uur lang livetelevisie, echt pittig'

5 augustus 2023 10:00 | sterren | Door Tijgerbloed Teksten

© Ruud Baan

Dit weekend vieren lhbti’ers de vrijheid, varend over de Amsterdamse grachten in prachtig versierde boten. Splinter Chabot presenteert dit jaar deze Canal Parade, het hoogtepunt van Pride Amsterdam. ‘Je voelt je even Máxima.’

Hoe ziet de ‘Canal Parade’ er voor jou als presentator uit?

“Het is een groot evenement, vier uur lang livetelevisie, echt pittig. Vorig jaar mocht ik onder de vleugels van Rik van de Westelaken meepresenteren, dat was heel fijn. Ik vond het best spannend, Rik zorgde ervoor dat ik niet in paniek hoefde te raken. Hij heeft het vijf jaar gedaan, nu zei hij: ik maak plaats voor iemand anders. Ik doe het trouwens niet alleen, Shay Kreuger geeft de informatie over de boten en Charisa Chotoe doet verslag vanaf de kade. En er komen weer veel gasten langs”

Wat betekent Pride Amsterdam voor jou?

“Het vieren van de vrijheid geeft een feestelijk gevoel. En het emotioneert: je voelt je omhelsd door de stad. Het is een mengeling van vieren, herdenken en kijken waar het beter moet. Pride begon ooit als opstand, toen in New York een beroemde homokroeg werd ontruimd na jaren van intimidatie door de politie. En ook nu zijn er nog steeds zoveel dingen waarvoor gestreden moet worden.”

Je hebt zelf vaak meegevaren in de Canal Parade. Hoe was dat?

“Op zo’n boot staan is geweldig: je waant je even Máxima. De eerste keer vond ik al dat zwaaien even ongemakkelijk. Tot ik opeens die vrijheid voelde, het gevoel dat je je nergens meer zorgen over hoeft te maken en dat alles goed is. Dat je je niet hoeft te schamen voor wie je bent. Dat is zo’n emotionele en dierbare herinnering. De gedachte, er moet ooit een toekomst zijn waarin elk mens zich zo kan voelen. Als je nog in de kast zit kan je je soms heel erg eenzaam voelen, maar bij de Pride zie je: je bent met heel veel.”

Wat vind je het mooist aan die botenstoet?

“De afwisseling: van boten van kleine stichtingen met een sterke inhoudelijke boodschap tot multinationals en organisaties als leger en politie. En natuurlijk de feestboten met rookspuiters, kleuren en confetti.”

Hoe bevalt het presenteren op tv?

“Het is een fijne afwisseling met schrijven. Ik heb veel energie dus het valt me niet zwaar om twee levens naast elkaar te leiden. Soms hoor ik in een interview een quote die ik weer kan gebruiken voor een boekpersonage. Het inspireert.”

Keert je talkshow ‘SPLNTR!’ nog terug?

“Ik wil graag door, maar er was niet echt plek op NPO 3. Er lopen gesprekken over. De serie Ondertussen aan de Hofvijver, over de renovatie van het Binnenhof, loopt door. Ik hoop dat ik meer programma’s mag maken waarin ik onderwerpen over kunst, cultuur, geschiedenis en politiek mag uitleggen. Ik kom net kijken, maar gelukkig gunt AVROTROS me mijn vlieguren.”

Wil je niets missen van de Canal Parade? Kijk dan zaterdag 5 augustus 2023 vanaf 12.00 uur naar AVROTROS op NPO1 en vanaf 22:15 uur op NPO3.

Meer over