Treurig nieuws

Talkshowpresentator Jerry Springer op 79-jarige leeftijd overleden

28 april 2023 11:06 | sterren | Door Tessa Kok

© ANP Kippa

De Amerikaanse talkshowpresentator Jerry Springer is gisterochtend overleden in zijn woning in Chicago. Zijn familie bevestigt aan TMZ dat hij leed aan kanker en stierf na een kort ziekbed. De presentator is 79 jaar geworden.

The Jerry Springer Show

De talkshowhost is voornamelijk bekend van zijn eigen show, The Jerry Springer Show. Deze spraakmakende talkshow verscheen in 1991 voor het eerst op de Amerikaanse televisie. In de eerste instantie was het een serieuze talkshow, waarin het vooral om politiek draaide. Voor zijn tv-werk was Springer actief als politicus. Omdat de serieuze insteek van het programma niet bepaald een succes werd, ging het over tot een ander format.

In plaats van praathoofden werden in dat nieuwe format onbekende gasten live geconfronteerd met persoonlijke vraagstukken en rationele drama's. Dat leidde tot bekentenissen van familie of geliefden over bijvoorbeeld overspel en andere gevoelige kwesties. De nieuwe insteek leverde spectaculaire televisie op. Het ging er regelmatig heftig aan toe, met zelfs gevechten in de studio terwijl het publiek 'Jerry, Jerry, Jerry!'' scandeerde.

De show was ook in Nederland te zien. Het programma werd een waar kijkcijferkanon en is maar liefst 27 jaar gepresenteerd door Springer. In 2018 stopte de talkshow en ging Jerry verder met het programma Judge Jerry, waarin hij als televisie-rechter fungeerde.

Naar Nederland

Fons van Westerloo haalde The Jerry Springer Show naar Nederland op SBS6 op de kaart te zetten bij de lancering in 1995. Van Westerloo vertelde aan NPO 1 Radio dat het programma ''op een gegeven moment echt bijna cult'' werd en dat het goed uitkwam destijds omdat ze kijkers moesten trekken. In Nederland was het programma vooral in de beginjaren een echte hit. "We moesten wel iets anders doen dan de reguliere zenders deden en daar was Jerry Springer er één van. Het was vrij snel een heel groot succes, het zwol echt aan het publiek,'' laat Van Westerloo erover uit. 

Laatste tv-optreden

Het laatste optreden van Springer op televisie was vorig jaar. Hij maakte toen zijn opwachting in het achtste seizoen van de Amerikaanse versie van The Masked Singer. 

Meer over