Thomas Erdbrink presentator Zomergasten 2016

6 mei 2016 19:06 | sterren | Door Televizier

© Screenshot NPO 1

Journalist en programmamaker Thomas Erdbrink wordt de nieuwe presentator van Zomergasten. Hij volgt Wilfried de Jong op.

Erdbrinks nieuwe baan werd onthuld in DWDD waar Matthijs van Nieuwkerk tijdens de introductie al per ongeluk verklapt dat de nieuwe presentator een man is.

Gast

Eenmaal aan tafel deed Erdbrink, die in 2015 nog de Zilveren Nipkowschijf won voor de documentairereeks Onze man in Teheran, dat er wat verwarring was toen hij werd benaderd. De telefoonverbinding was zo belabberd dat Thomas in eerste instantie dacht dat de Zomergasten eindredacteur hem als gast wilde. Dat leek hem enorm eervol, toen duidelijk werd dat het de om de presentatierol ging moest hij wel even slikken.

Boeiende mensen

Zijn belangrijkste twijfel komt voort uit het feit dat hij al 14 jaar niet in Nederland woont en dus ook niet direct wist of hij het wel kon. Toch zei hij uiteindelijk ja: "Het lijkt me bijzonder om zes zomeravonden met de meest boeiende mensen te praten." Wie die gasten dit jaar zijn, mocht Thomas nog niet verklappen, wel dat sommigen al geboekt waren.

Sabbatical

Maar zijn nieuwe baan betekende wel dat hij zijn huidige werk als Iran correspondent voor de New York Times tijdelijk zal moeten neerleggen. In overleg met zijn werkgever heeft Erdbrink in de zomermaanden onbetaald verlof "Ook wel weer eens leuk om in de zomer in Nederland te zijn." 

Met de aanstelling van Erdbrink komt een einde aan wilde speculaties.

Meer over