Thomas Erdbrink weg bij Zomergasten

27 januari 2017 18:25 | sterren | Door Televizier

© VPRO

Thomas Erdbrink stopt als presentator van Zomergasten, hij meent het programma komend seizoen niet te kunnen combineren met zijn reguliere werkzaamheden als Iran correspondent.

Erdbrink, bekend van de goed ontvangen documentairereeks Onze man in Teheran, werd afgelopen mei door de VPRO naar voren geschoven als de ideale opvolger van Wilfried de Jong. Om zich te kunnen voorbereiden op zijn nieuwe job, legde hij zijn werk als verslaggever van de New York Times tijdelijk neer.

Het Trump effect

In zijn column in de Volkskrant verklaart Thomas dat de huidige situatie in de wereld hem deed inzien dat hij geen tijd had voor de interviewshow: "Met Trump in Amerika en zijn kabinet vol Iranhaters wordt het vast een druk jaar voor de krant, dacht ik bij mezelf. Ga ik deze zomer weer in Nederland presenteren?"

Onze Man in Teheran II

Hij lag er naar eigen zeggen van wakker, tot 'ie de knoop door kon hakken: "Met kringen onder mijn ogen poetste ik de volgende ochtend mijn tanden en dacht: fuck de televisie, ik kap ermee. (...) Ik stop als presentator van Zomergasten, want daar is geen tijd voor dit jaar. We beginnen volgende maand met het maken van een vervolg op Onze man in Teheran. Verder concentreer ik me op mijn echte werk: voor de New York Times."

Roemrucht

Thomas' seizoen als presentator van de avondvullende talkshow was roemrucht. Hij begon met de omstreden Vlaamse publicist Dyab Abou Jahjah waar zelfs vooraf aangifte tegen gedaan werd. Daarna kabbelde en keuvelde het vrolijk verder, al maakte Thomas in het gesprek met politica Hedy D'Ancona een pijnlijke uitglijer door te vragen of ze nooit had overwogen haar partner aan een vroegtijdig einde te helpen. Thomas' laatste gast was premier Mark Rutte, die openlijk vertelde over zijn (gebrek aan) liefdesleven, macht en MH17.

Lees ook: Wellicht maken deze mensen kans Erdbrink op te volgen

Meer over