Openhartig

Toprak Yalçiner blikt terug op GTST-periode: 'Als actrice heb je weinig te zeggen'

16 februari 2023 09:46 | sterren | Door Judith Regeling

© Nico Kroon
Het leven van een actrice uit Goede Tijden, Slechte Tijden lijkt voor de buitenwereld misschien ideaal, maar niets is minder waar. Toprak Yalçiner vertelt nu openhartig hoe zij haar tijd in deze soapserie heeft beleefd.

Voor haar persoonlijk was het niet altijd een pretje.

Toprak Yalçiner 

Toprak Yalçiner speelde van 2012 tot 2014 de rol van Nuran Baydar in Goede Tijden, Slechte Tijden. Een carrièrestap die ze niet direct voor zichzelf had bedacht. "Ik ben er binnengekomen als een onwetend jong meisje dat uit de educatie kwam. Ik dacht echt: ik word juffrouw en ga allemaal leuke dingen doen, pedagogisch en kinderen helpen. En toen was ik opeens in de Koning", vertelt ze openhartig in Paul de Leeuws podcast De Leeuw Lult Verder.

Spannend moment

Haar eerste opnames waren dan ook slopend. "Ik kwam binnen met knikkende knieën, een trilstemmetje en geen idee wat het allemaal inhield. Ik weet nog mijn eerste scène. Dat ik dat heb overleefd, is een godswonder", blikt ze terug. "Ik durfde niet te bewegen en je ziet ook dat ik daar een enorme stijve nek heb en een vastzittende kaak. Het is echt hilarisch om dat terug te zien."

GTST als bedrijf

Hoe grappig dat echter ook is, na twee jaar vond ze het wel genoeg en besloot ze te vertrekken. "De illusie van GTST werd steeds minder. De daadwerkelijke hiërarchie kwamen tevoorschijn, want het is ook gewoon een bedrijf. Het heeft soms weinig met kunst te maken. Toen ik daar achter kwam, vond ik het ook tijd voor mij om te gaan", vervolgt ze. "Je hebt bijvoorbeeld ook een pasje die je tegen een deur moet houden. Ik heb nu gelukkig om zoveel meer sets gestaan en daar had ik geen pasje. Daar mocht ik gewoon de set op."

Geen vrijheid

Ook had ze het gevoel geen inspraak te hebben over hoe ze haar rol moest neerzetten. "Als actrice had je niet zoveel te zeggen", gaat ze door. "Andere mensen hebben misschien hele andere ervaringen, maar voor mij was niet meer kunst. Iedereen was ook zo serieus de hele tijd en iedereen deed weer mee aan dit en dit programma. Ik wilde gewoon een beetje kletsen met een kopje koffie", aldus Toprak, die overigens niet alleen maar negatief terugdenkt aan haar tijd in GTST. "Het is wel echt een goede leerschool geweest." 

Het hele interview met Toprak is te horen in de podcast De Leeuw Lult Verder

Meer over