Overzicht

Van meditator tot dirigent: De 6 veelzijdige kanten van Natasja Froger

13 augustus 2023 10:00 | sterren | Door Jef Willemsen

© Michel Schnater

In Het Mooiste van Maestro vertelt oud-deelnemer Natasja Froger over haar tijd in het programma. Ze oefende in haar carrière nog veel meer vakken uit. Daarom: Natasja Froger in zes beroepen.

Mediator

Met haar begripvolle blikken en engelengeduld is Natasja geknipt om te bemiddelen bij conflicten. In 2010 stond ze al aan de wieg van Bonje met de Buren. Samen met John Williams reed ze per camper door het land om hoogopgelopen buurtconflicten de wereld uit te helpen. Met Froger als bemiddelaar hoefde er geen rijdende rechter aan te pas te komen om gebrouilleerde buren weer samen te brengen. Komend seizoen laat ze zien dat ze haar vak als mediator nog steeds verstaat. Ditmaal op SBS 6 met hulp van Dennis van der Geest.

Verpleegkundige

Froger volgde na de mavo een opleiding tot medisch secretaresse en werkte drie jaar bij een gynaecoloog. Die ervaringen kwamen van pas toen ze meedeed aan BN’ers in het Ziekenhuis. Ze voelde zich als een vis in het water en keek nergens van op toen ze aan de slag moest op de spoedeisende hulp. Dat maakte haar ook geknipt voor Five Days Inside, waarvoor ze vaak in klinieken en revalidatiecentra verbleef. Discretie en gepaste afstand zijn haar geheime wapens als programmamaker. Ze dringt zich niet op bij mensen in moeilijke situaties, maar is altijd bereid te luisteren als ze daar zelf aan toe zijn.

Voetbalanalist

Froger is een groot voetballiefhebber; voor SBS was dat reden genoeg om haar in 2008 in te zetten als analist. De zender had destijds de uitzendrechten voor het Nederlands elftal in handen en besloot te experimenteren met de nabeschouwingen. Als zodanig mocht ze haar licht laten schijnen over de oefeninterland Kroatië - Nederland. Nederland won met 0-3, maar voor Froger bleef het bij één potje.

Maatschappelijk werker

Natasja Froger kan slecht tegen onrecht en ze krijgt juist energie van mensen blij maken. Zo beantwoordde ze noodkreten van briefschrijvers in programma’s als Hart in Aktie en Lieve Frogers en hielp ze probleemjongeren hun leven te beteren in Het Is Hier Geen Hotel. Ze deinst er ook niet voor terug om de tering naar de nering te zetten. Om de voedselbank te helpen leefde ze een maand op bijstandsniveau voor Effe Geen Cent te Makken.

Makelaar

Toen ze in 2019 werd gevraagd om Voor Hetzelfde Geld te presenteren, ontdekte Froger een heel nieuwe vaardigheid. In dit woonprogramma ontdekken Randstedelingen met verhuisplannen wat er elders in het land te koop is. Als een volleerd makelaar reed ze de kandidaten door Nederland om ze iedere aflevering vier verschillende huizen te laten zien. En de rondleidingen deed ze zelf, uit het hoofd.

Dirigent

Niet gehinderd door enig muzikaal talent ging ze in 2019 in op de uitnodiging van Maestro. Een dappere keus: Froger kan geen noten lezen, speelt geen instrument en volgens haar man René fluit ze zelfs vals. Toch wist ze het drie afleveringen vol te houden in het dirigeerprogramma. In Het Mooiste van Maestro vertelt ze jurylid Dominic Seldis over haar tijd op de bok. 

Het Mooiste van Maestro is zondag 13 augustus om 20.25 uur en op zondag 20 augustus om 21.05 uur te zien bij AVROTROS op NPO 1.

Meer over