Vlaamse zanger Eddy Wally (83) overleden

7 februari 2016 08:43 | sterren | Door Televizier

© Screenshot YouTube

De Vlaamse zanger Eddy Wally is zaterdagavond op 83-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Hij werd op 12 juli 1932 geboren in Zelzate als Eduard René van de Walle maar hele generaties groeiden op met Eddy Wally, de vrolijk smierende volkszanger met hits als Chérie en Ik Spring Uit Een Vliegmachien.

Cultheld

Wally was bij leven al een culticoon. Dankzij z'n karakteristieke verschijning, grote brillen en aangezette manier van spreken, doorspekt met kreten als "wow" en "fantastisch" was hij een dankbaar onderwerp van spot. Uiteindelijk was het Wally die er het hardst om lachte. In 2003 kreeg hij van het programma Kopspijkers de Gouden Ezel toen hij in een tv-programma beweerde altijd live te zingen om daarna al playbackend zijn nieuwste hit ten gehoren te brengen. Wally nam het kostbaar kleinood met liefde in ontvangst van Jack Spijkerman. Het maakte zijn populariteit er niet minder om.  

Guantanamo Bay

Een ander historisch tv-incident volgde in 2011 toen hij in de Vlaamse versie van De Slimste Mens een vraag mocht stellen over Guantanamo Bay. Schijnbaar niet al te bewust van het feit dat het een Amerikaans strafkamp op Cuba betrof, improviseerde hij er breed lachend een vrolijk liedje op. Het zou een van de meest memorabele momenten van de kennisquiz zijn.

Ziekte

De laatste jaren van zijn leven verliepen echter minder rooskleurig. Later in 2011 werd hij getroffen door een herseninfarct waardoor hij deels verlamd raakte. Hij kwam in een rolstoel terecht en moest worden opgenomen in een verzorgingshuis. Een jaar later overleed zijn vrouw Mariëtte Roegiers met wie hij 56 jaar getrouwd was. Zijn allerlaatste publieke optreden was in december van dat jaar tijdens de Nacht van de Schlagers in Kortrijk. 

Meer over