Winnaar Gouden Televizier-Ring 1994: Vrouwenvleugel

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in de televisiehistorie. In 1994 won de dramaserie heftige dramaserie Vrouwenvleugel.  

Vrouwenvleugel was een dramaserie op de Nederlandse televisiezender RTL 4 over een vrouwenafdeling in de gevangenis. De eerste uitzending van was op 2 januari 1993. Een bont gezelschap criminele tantes bevolkte de gevangenisafdeling in Vrouwenvleugel.

Lesbisch

De lesbische Teun (Bea Meulman) moest brommen voor het koud maken van de vriend van haar minnares Anna (Leontine Ruiters), prostituee Josje (Maya van den Broecke) had een klant gemold maar hield vol dat het noodweer was. Jacqueline (Liz Snoijink) leed aan aids en was ten dode opgeschreven, de vrijmoedige Eefje (Marjolein Keuning) zat achter de tralies wegens drugssmokkel en hielp voor het goede doel rustig bewaarder Troost aan zijn gerief.

Tweede Ring voor RTL 4

Niet alle verhaallijnen waren even realistisch, maar het lief en leed van de vrouwen boeide van 1993 tot en met 1995 miljoenen kijkers. Joop van den Ende had weer een hit en RTL 4 ging, na Vrienden voor het Leven (1991), voor de tweede keer aan de haal met de Gouden Televizier-Ring.

Big Brother-effect

Het was in 1994 nog geen begrip, maar het Big Brother-effect speelde wel een rol in het succes van Vrouwenvleugel. Brave burgers kregen een inkijkje in een spannende wereld waar ze geen weet van hadden én in het leven van een groep vrouwen afgesloten van de maatschappij.

Filmsterrenleven

Met de actrices hoefden we geen medelijden te hebben. Maya van den Broecke: "We namen de serie op in Luxemburg en zaten een halfjaar in een chique hotel. 's Morgens liet ik een puinhoop in mijn kamer achter en 's avonds was alles weer keurig. Luxe! We leidden een filmsterrenleven."

Arnie op de dansvloer

Met een daverende rugpijn presenteerde Robert ten Brink, met All You Need is Love de winnaar van 1993, het Ring Gala in de Amsterdamse Beurs van Berlage. Vrouwenvleugel versloeg De schreeuw van De Leeuw (VARA) en GTST (RTL 4) dat voor de vierde keer op rij verloor. Volgend jaar beter, zo bleek. Reinout Oerlemans (Arnie) mocht niet klagen: eregaste Darlene Conley (Sally Spectra uit The Bold) nam hem troostend in haar mollige armen en sleurde hem de dansvloer op.

Melkboer

Marjan Berk, schrijfster van Vrouwenvleugel, had al rekening gehouden met winst: "De taxichauffeur, de melkboer en mijn buurvrouw hadden dit succes voorspeld. Ik niet, maar het publiek spreekt de waarheid, de kijker erkent en herkent."

Leontine Borsato

Berk won in 2008 weer: een miljoen euro in de Lotto, uitgereikt door Robert ten Brink! Bea Meulman zong in enkele musicals. Leontine Ruiters trouwde in 1998 met Marco Borsato en was opnieuw met meiden onder elkaar in Voetbalvrouwen.

Maxime

Maya van den Broecke stond veel op het toneel en kreeg het lid op haar neus bij het Max-programma Dekselse Dames. Liz Snoijink dook op in ONM en Gooische Vrouwen. Marjolein Keuning leeft zich sinds 2008 uit in GTST als charmant kreng Maxime Sanders. Het kan niet lang meer duren of de 'bitch you love to hate' is terug bij af: in de gevangenis.
 

< Winnaar 1993
All You Need Is Love

 

Winnaar 1995 >
Goede Tijden Slechte Tijden

Meer over:

Reageren