Winnaar Gouden Televizier-Ring 2005: Gewoon Jan Smit

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in de televisiehistorie. In 2005 won de realityserie over de populairste Volendammer: Gewoon Jan Smit.

De realitysoap Gewoon Jan Smit bracht Volendam in 2005 een stuk dichterbij de kijker. In de TROS-serie vormde het pittoreske palingdorp het décor voor de dagelijkse belevenissen van de zanger en zijn familie. Op en rond De Dijk zag je hem Jan en alleman joviaal begroeten en een biertje drinken in één van de vele café’s. Daarnaast draaiden de camera’s op volle toeren bij hem thuis, waar hij toen nog met zijn ouders en zusjes woonde, en tijdens optredens in binnen- en buitenland.

Gerda Smit

We leerden dat moeder Gerda in huize-Smit de broek aan had. Ze zag er nauwlettend op toe dat Jan om acht uur ’s morgens opstond, boodschappen deed en de tafel dekte voor het avondeten. En passant zagen we hem met zijn vader en enkele dorpsgenoten de keuken ingrijpend vertimmeren.

Mama

Toen onze Jan nog een Jantje was, genoot hij bekendheid als vertolker van smartlappen. Zijn succesverhaal begon in in 1995 toen hij als kereltje van tien een duet zong met BZN-zangeres Carola Smit, Mama. Het nummer sloeg zo aan dat hij een solosingle mocht opnemen, Ik zing dit lied voor jou alleen.

Volendamse volkspop

De ode aan zijn oma haalde de eerste plaats van de hitparade, net als zijn vijf volgende liedjes. Zijn roem reikte tot over de grenzen. Met name in Duitsland, België en Oostenrijk konden ze de nieuwe Heintje wel opvreten. Rond zijn achttiende jaar gooide hij het roer om. Hij vond zichzelf oud en wijs genoeg voor het serieuzere werk, zwoor de tranentrekkers af en kwam met ander repertoire over de brug. "Volkspop in de Volendamse traditie", noemde hij het.

Gestampte pot

De nieuwe Jan viel in de smaak en met zijn reallifesoap won hij de Gouden Televizier-Ring. Na De Bauers alweer een triomf voor een zingende Hollandse jongen van de gestampte pot. De uitslag was voor discussie vatbaar. Sms’jes telden ook mee en daarvan hadden zijn fans er zo ontelbaar veel gestuurd dat Boer zoekt vrouw, de gedoodverfde favoriet, aan het kortste eind trok.

Veertigste Ring

Jan was er niet minder blij om. "Fantastisch!", galmde hij op het gala met een snik in zijn stem. Omdat de Ring voor de veertigste keer werd uitgereikt, stond de avond in het teken van veertig jaar televisie. Meneer de Uil sprak wijze woorden, Bert van der Veer liet in een overzicht zien hoe gezellig we het al die jaren thuis voor de buis met elkaar hebben gehad.

Gillende meisjes

Na het feest stoomde de winnaar in de hoogste versnelling door. "Door die soap en die Televizier-Ring is het allemaal drie keer over de kop gegaan", stelde hij vast. Overal waar hij opdook, gilden de meisjes hem de oren van het hoofd en hij bleef aan de lopende band hits uit de mouw schudden.

Yolanthe

Op Gewoon Jan Smit volgden nog twee realityseries over zijn alledaagse beslommeringen. Daarna vond hij het, in 2008, mooi geweest. In het nieuws kwam Jan toch wel, want hij kreeg verkering met de schone Yolanthe Cabau van Kasbergen.

Liza Plat

De roddelbladen overlaadden het sprookjespaar met aandacht en stortten zich in mei 2009 met evenveel enthousiasme op de scheiding. Yolanthe verdween uit Volendam met de citruspers, de blender en de kandelaars en ging verder met voetbalheld Wesley Sneijder. Jan vond nieuw geluk bij een gewone plaatsgenote die beter bij hem paste, Liza Plat.
 

< Winnaar 2004
De Bauers

 

Winnaar 2006 >
De Lama's

Meer over:

Reageren