Kan tot twee jaar duren

Jan Smit vindt burn-out wel wat lang duren

16 april 2020 10:10 | sterren | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTV Love
Jan Smit (35) heeft voor het eerst openhartig over zijn burn-out verteld in het Vlaamse programma Gert Late Night. De Volendammer blijkt nog lang niet hersteld.

Via een videobelletje met presentator James Cooke gaf Jan openheid van zaken over zijn gezondheid. 

Teveel hooi

Smit werd afgelopen november getroffen door een burn-out, al blijft hij dat een stom woord vinden. Feit is dat hij jarenlang teveel hooi op de vork heeft genomen tot eind vorig jaar 'de man met de hamer' langskwam: "Die slaat je in één keer op je achterhoofd. Dan ben je lichamelijk en mentaal helemaal kapot."

Zorgen

Momenteel is hij aan de beterende hand, maar Smit is nog lang niet boven jan en dat baart hem zorgen: "Ik ben geen depressief persoon. Maar ik heb wel momenten dat ik denk: Oei, het duurt wel heel lang. Ik ben ook gewaarschuwd, het is me ook verteld dat het soms wel één tot twee jaar kan duren voordat je hele mindset weer helemaal goed is."

Coronavirus

Jan had gehoopt dat de presentatie van het Eurovisie Songfestival zijn grote comeback zou worden, maar het coronavirus besloot anders: "De annulering van het Songfestival was voor mij wel een beetje dubbel. Ik heb daar maandenlang naar toegeleefd. Het is alsof ze de finish 100 meter opschuiven als je een marathon aan het lopen bent. Dus daar heb ik best wel last van gehad."

Meer over