Interview met Wendy van Dijk over Moordvrouw

19 Januari 2018 16:28 | tv-serie | Door Televizier

© Wiliam Rutten

Aankomende zondag begint het nieuwe seizoen van Moordvrouw. En daar gaat een boel veranderen. Wij spraken met Wendy van Dijk over de nieuwe reeks. 

Zondag begint het zevende seizoen van Moordvrouw. Wat kunnen we verwachten?

“Het verhaal gaat een hele nieuwe richting op. Het team heeft afscheid genomen van recherchewerk en is een special force van de AIVD gestart. Dus we krijgen opdrachten van bovenaf, de AIVD. We werken niet meer voor de politie, maar naast elkaar. Het nieuwe is dus dat we met z’n vieren een bedrijf zijn gestart en dat de verhoudingen onderling zijn aangescherpt.”

Is de serie veranderd?

“Ja, dat vind ik wel. De personages zijn volwassener geworden. Normaal hadden we direct een baas boven ons, maar nu hebben we niet echt een leidinggevende. Je ziet onderling in het team dat dat voor wrijving zorgt, want de grenzen en kaders zijn verdwenen. Het is best gek opereren.”

Wat is er gebeurd met Dries van Zijverden (Ali Ben Horsting red.)?

“Hij werkt nu voor de AIVD en sluist opdrachten door naar ons. Hij moet toestemming geven of we onze wapens kunnen gebruiken. Hij blijft onze opdrachtgever en soort van baas, maar wel op afstand.”  

Vorig seizoen eindigde met een aantal open eindes. Gaan die nog verder?

“Nee, eigenlijk niet. Daar hebben we wel heel lang over nagedacht, maar we hebben gekozen voor één doorlopend verhaal dit seizoen. Dat maakte het erg lastig om de open eindjes af te maken. Ik had ook een stalker en dat was niet helemaal afgerond. Maar ik weet ook niet of de vaste kijker dat nou nog expliciet weet.”

Het wordt alweer het zevende seizoen. Blijft het leuk om te doen?

“Jazeker! En het blijft een grote eer om te merken dat er echte Moordvrouw-fans zijn. Ik vind het vooral heel erg leuk dat het publiek zo breed is. Het is een soort gezinsserie geworden, wat ik niet had verwacht. Ik word vaak op straat aangesproken door kinderen van elf, twaalf jaar. Ik verwacht dan dat ze over The Voice Kids zouden beginnen, maar dan vragen ze: ‘bent u die actrice van Moordvrouw?’ Dat vind ik een supergroot compliment.

Dan kunnen jullie nog jaren door.

“Nou, het is altijd afwachten want we gaan toch een nieuwe richting in nu. We kijken nu eenmaal minder televisie en hebben we nog wel het geduld om elke week te moeten wachten op een volgende aflevering? Maar aan de andere kant: Meisje van plezier heeft het natuurlijk ook super gedaan. En Moordvrouw deed het hiervoor altijd erg goed, dus hopelijk gebeurt dat nu weer. Maar die garantie heb je natuurlijk nooit.”

Vind je het nu spannender dan bij eerdere seizoenen?

“Ja, dat komt vooral doordat het kijkgedrag heel erg is veranderd en we vragen natuurlijk wel wat van de kijker. Dat ze met jou in het verhaal willen stappen, gegrepen worden en blijven kijken. Het is makkelijker instappen bij een whodunnit (detective waarbij de nadruk ligt op het achterhalen van de dader red.), dan bij een doorlopend verhaal.”

Moordvrouw is vanaf zondag 21 januari elke week te zien om 20.00 bij RTL 4

Meer over