'Ik hijs de zeilen'

Matthijs van Nieuwkerk voelde einde naderen

12 februari 2020 16:23 | actualiteiten | Door Televizier

© Bart Heemskerk
Matthijs van Nieuwkerk voelde al een tijdje dat het einde van zijn talkshow De Wereld Draait Door naderde. De koek was op. En dat is ook de reden dat hij niet kiest voor een nieuwe talkshow bij RTL, maar rustiger vaarwater.

In een exclusief interview met het AD gaat Matthijs van Nieuwkerk in op zijn woensdag aangekondigde vertrek als presentator van De Wereld Draait Door. Ook vertelt hij waarom hij niet voor het grote geld van een commerciële omroep gaat, maar bij de NPO blijft daar een programma op de zaterdagavond gaat maken.

Intens werk

De voornaamste reden om niet net als Eva Jinek over te stappen naar RTL is dat Van Nieuwkerk (59) het wel welletjes vindt om zo hard te werken. "Het daagde mij uiteindelijk langzaam maar zeker dat ik niet meer voor een langere periode zo intens wil werken. Elke dag live een talkshow maken en presenteren, daarbij ook nog geplaagd door mijn onvermoeibare wens om zo origineel mogelijk te zijn, ik merkte dat er een eind aan kwam." Poëtisch voegt hij daaraan toe: "Ik hijs de zeilen en verlaat de woeste baren op weg naar iets rustiger water.”

Vrije tijd in plaats van veel geld

Over het geld dat hij bij een RTL had kunnen verdienen zegt hij: "Er staat nu veel meer vrije tijd tegenover. Dat is ook kapitaal. Geld is trouwens voor mij nooit de belangrijkste reden geweest bij de keuze voor werk. (...) Als ik een goudzoeker was geweest, werkte ik al zeker tien jaar bij de commerciële omroep.”

Zaterdagavondshow

Dat rustiger vaarwater en die vrije tijd komen straks voort uit een programma dat slechts eenmaal per week op de zaterdagavond te zien zal zijn. Over de inhoud van het programma wil hij nog niets kwijt, behalve dat het 'nergens op lijkt'. Maar dan in de positieve zin van het woord, hopelijk. "Ik heb de contouren in mijn hoofd. (...) Maar het type programma waar ik nu voorzichtig aan zit te schetsen lijkt, zoals de VPRO het zo mooi kan zeggen, nergens op. Des te beter.” Wellicht deed hij inspiratie op tijdens de DWDD-aflevering met Selma van de Perre, waarin slechts één gast de hele uitzending geïnterviewd werd. 

27 maart laatste DWDD

Matthijs van Nieuwkerk is nog zeven weken te zien met De Wereld Draait Door voordat er op 27 maart een einde komt aan het iconische programma op de NPO. 

Meer over