Interview

Xander de Buisonjé gaat ontspullen in 100 dingen

15 augustus 2021 08:00 | amusement | Door Redactie Televizier

© Stijn Ghijsen
Welke spullen zijn nou echt belangrijk? En kun je in een leeg huis nog gelukkig zijn? Xander de Buisonjé en zijn gezin zoeken het uit in 100 dingen. ‘Wat moest ik eigenlijk met twee fietsen?’

In het begin vond de elfjarige Dex de Buisonjé het he-le-maal niets: een maand leven met maar honderd spullen en wonen in een huis dat zo goed als leeg is. Toch zaten er ook leuke kanten aan, geeft hij achteraf toe. “We gingen bijvoorbeeld voetballen in de woonkamer. Met een goal die we met krijt op de grond tekenden. Vet!”

100 dingen

In 100 dingen gaan bekende Nederlandse gezinnen, waaronder dat van muzikant Xander de Buisonjé, de uitdaging aan om een maand te leven met slechts honderd spullen per persoon. “Nee, Dex stond er niet meteen om te springen”, vertelt Xander. “Maar hij ging om toen de opnames van start gingen. We maakten een lijst van alle dingen die we hadden. Dat bleken er héél erg veel. De lijst terugbrengen tot honderd was een hele klus, je moet keiharde keuzes maken.”

Bewustzijn

Toch leverde het experiment direct al de nodige inzichten op. Dex: “Een hele hoop kon gewoon weg. Speelgoed waar ik niet meer mee speel, oude broeken. En wat moest ik eigenlijk met twee fietsen? Maar eentje daarvan moest natuurlijk blijven, anders moest ik de hele maand lopend naar school. Ook mijn telefoon en iPad wilde ik houden.” Xander vond het opvallend, hoe goed het zijn gezin allemaal afging. “Minder is niet per se erg, ontdekten we. Mijn vrouw en ik zijn al langer bezig met duurzaam leven. We staan erbij stil hoe we de aarde willen nalaten aan onze kinderen en kleinkinderen. Onze deelname aan het programma zorgde voor nog meer bewustzijn op dat gebied.”

Een klein leven

Wat daalde er een rust neer op huize De Buisonjé, in de maand dat hun woning zo goed als leeg was. “Dex en mijn dochter Céla-Lynn van vier waren minder overprikkeld en minder snel afgeleid”, vertelt Xander. “Normaal is er zo veel dat hun aandacht vraagt. Ze speelden nu veel meer met elkaar, verzonnen leuke spelletjes en renden uitgelaten door het lege huis. Ik kan oprecht zeggen dat we zonder al onze spullen geen moment ongelukkiger zijn geweest.” Ook Dex stelt vast dat ‘een klein leven’ helemaal niet zo erg is.

Ontspullen

Toch was hij blij toen alle spullen weer terug waren. “Het was alsof we in een heel nieuw huis woonden!” zegt hij. Ook Xander moet toegeven dat het een opluchting was. “Alleen mijn dochter maakt het niets uit. Toen het productieteam pas weer even langskwam riep ze blij: ‘Gaan jullie ons huis weer leeghalen?’” Lachend vervolgt hij: “Van mij hoeft het eerlijk gezegd niet per se nog een keer.” Blijft daarmee alles toch weer bij het oude in huize De Buisonjé? “Nee hoor”, verzekert Xander. “Mijn inzicht dat het allemaal best een tandje minder kan is daarmee versterkt. Ik ga mij extra inzetten om meer te ontspullen en niet alles nieuw te kopen.”

100 dingen is te zien op zondag 15 augustus bij KRO-NCRV op NPO 1 om 20.40

Meer over