Met favorieten Italië en Frankrijk

Dit zijn de liedjes van de Grote 5 op het Eurovisie Songfestival 2021

17 mei 2021 10:38 | amusement | Door Irma Tomas

© Eurovision
Samen met Nederland zijn ook Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk al zeker van een plek in de finale van het Eurovisie Songfestival. Dit zijn de nummers waarmee ze zaterdag 22 mei de harten van Europa proberen te veroveren.

Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het VK geven ieder jaar het meeste geld aan de EBU (European Broadcasting Union) voor de tv- en radiorechten en krijgen daarvoor een plek in de finale van het Eurovisie Songfestival terug. Nederland staat rechtstreeks in de finale omdat het de hele mikmak organiseert. 

Dat betekent trouwens niet dat de 'grote vijf' altijd hoge ogen gooien. Integendeel, ze maken er vaak een potje van. Maar dit jaar is dat anders. Frankrijk en Italië maken dit jaar allebei kans op de winst. We nemen ze met je door. 

Frankrijk: Barbara Pravi - Voilà

Ach, wat een lief liedje. Barbara Pravi (grote foto) doet waar Frankrijk het beste in is, ze zingt een klassieke chanson. Volgens Barbara, die het nummer zelf schreef, is Voila een ode aan de oude chansons in de lijn van Edith Piaf en Jacques Brel. Dat zijn grote schoenen om te vullen, maar voorlopig is de 27-jarige zangeres een van de grote favorieten voor winst op dit festival. 

Verenigd Koninkrijk: James Newman - Embers

De laatste jaren waren de Britten regelmatig het lachertje van het Eurovisie Songfestival. Het leek ze allemaal geen bal te interesseren. Dit jaar is dat gelukkig anders want James Newman (de broer van John) heeft een fijne stem en hij komt met een leuk popnummer. Maar het is allemaal net iets te gewoontjes om hoge ogen mee te gooien. 

Duitsland: Jenrik - I don't feel hate

Duitsland kunnen we sowieso afschrijven voor de winst want wat Jenrik hier doet is niet helemaal serieus te nemen. We zijn blij dat de zanger geen haatgevoelens koestert, maar waarom hij die boodschap zo kinderachtig heeft verpakt, is een raadsel. 

Spanje: Blas Cantó - Voy A Quedarme

Blas zingt een wat saaie ballad die je meteen vergeten bent wanneer de zanger weer van het podium is gestapt. En een hele goeie stem heeft ie ook al niet. De Spanjaard heeft wel een mooie kuif die iets goedmaakt. 

Italië: Måneskin - Zitti E Buoni

Italië gaat helemaal op de glamrock-toer met de band Måneskin die zich in interessante leren veterpakjes en veel make-up hult voor dit Eurovisie-optreden. We zien niet al te veel rock op het Songfestival dus wat dat betreft is dit hartstikke leuk. Italië maakt dan ook vele kans op winst. 

Bekijk hier het schema van de eerste halve finale

Bekijk hier het schema van de tweede halve finale

Meer over