Eva Jinek, Claudia de Breij

Marc de Hond laat zich interviewen door BN'ers in theatershow

11 december 2019 15:56 | amusement | Door Irma Tomas

© ANP
Marc de Hond gaat een wel heel bijzondere theatershow maken: hij laat zich op het toneel interviewen door maar liefst 29 BN'ers. En dat zijn niet de minste.

Eva Jinek, Humberto Tan, Janine Abbring, Paul de Leeuw, Frank Evenblij, Erik Dijkstra, Luuk Ikink, Claudia de Breij, Coen Verbraak, Hugo Borst, Ruben Nicolai, Catherine Keijl en Eric Corton komen allemaal Marc de Hond interviewen in het theater. 

Voortschrijdend inzicht

De voorstelling heet Voortschrijdend inzicht en begint volgende maand al. Bij Marc de Hond werd dit jaar blaaskanker geconstateerd. Hij liet het er niet bij zitten en onderging chemotherapie en liet zijn blaas verwijderen. Het gaat nu beter, maar Marc moet zich ieder kwartaal controleren. "Dan hangt het zwaard van Damokles boven mijn hoofd. Is alles nog steeds rustig en zal ik mijn zoon James en dochter Livia zien opgroeien? Mijn vorm van blaaskanker heeft helaas slechte overlevingskansen. Slechts 35 procent van de patiënten is na vijf jaar nog in leven."


 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Vanaf januari ga ik weer het theater in. Het wordt een bijzonder project: Presentator en theatermaker Marc de Hond heeft zijn theatervoorstelling Voortschrijdend inzicht, die hij vanaf januari 2020 zou spelen, omgedoopt tot een bijzonder theaterkunstproject. Hij is aankomend voorjaar te zien in 29 theaters waar hij elke avond wordt geïnterviewd over zijn leven. Presentatoren die hebben toegezegd mee te doen aan het project zijn Eva Jinek, Humberto Tan, Janine Abbring, Paul de Leeuw, Frank Evenblij, Erik Dijkstra, Luuk Ikink, Claudia de Breij, Coen Verbraak, Hugo Borst, Ruben Nicolai, Catherine Keijl en Eric Corton. Bij De Hond werd dit jaar blaaskanker geconstateerd. Hij onderging chemotherapie en liet zijn blaas verwijderen. "Inmiddels gaat het beter met mij", vertelt hij. "Maar ieder kwartaal, wanneer ik gecontroleerd word, hangt het zwaard van Damokles boven mijn hoofd. Is alles nog steeds rustig en zal ik mijn zoon James en dochter Livia zien opgroeien? Mijn vorm van blaaskanker heeft helaas slechte overlevingskansen. Slechts 35 procent van de patiënten is na vijf jaar nog in leven."
De Hond verloor zelf zijn moeder aan kanker toen hij drie jaar oud was. "Het enige dat ik van haar heb, zijn wat foto's en een cassettebandje dat ze voor mij heeft ingesproken, waaraan ik heel veel waarde hecht. Nu ik zelf ziek ben, wil ik iets soortgelijks maken voor Livia en James; je weet immers niet wat het leven voor je in petto heeft." Bingewatchen
De theatermaker beklemtoont "uiteraard heel erg oud te willen worden. Maar mocht mijn ziekte dat in de weg staan, wil ik dat Livia en James, als ze daar ooit behoefte aan hebben, alles over mij te weten kunnen komen." Uit deze behoefte ontstond het bijzondere theaterproject. "Alle 29 voorstellingen worden gefilmd, zodat mijn kinderen mij later kunnen bingewatchen." De voorstellingen zullen bestaan uit een conference van De Hond over het afgelopen jaar. Daarna volgt een gesprek met een van de 29 interviewers. Elke avond staat één specifieke gebeurtenis of fase uit zijn leven centraal. De Hond wordt gedurende elke voorstelling ook verrast door diverse familieleden en collega's. Speellijst via link in bio.

Een bericht gedeeld door Marc de Hond (@marcdehond) op

Livia en James

Dat vooruitzicht is natuurljk vreselijk en daarom besloot Marc tot deze theatershow voor zijn kinderen. "Ik wil uiteraard heel erg oud  worden. Maar mocht mijn ziekte dat in de weg staan, wil ik dat Livia en James, als ze daar ooit behoefte aan hebben, alles over mij te weten kunnen komen. Alle 29 voorstellingen worden gefilmd, zodat mijn kinderen mij later kunnen bingewatchen."

29 interviewers

Eerst houdt Marc een conference over het afgelopen jaar. Daarna volgt een gesprek met een van de 29 interviewers. Elke avond staat één specifieke gebeurtenis of fase uit zijn leven centraal. Hij wordt gedurende elke voorstelling ook verrast door diverse familieleden en collega's.

De theatershow van Marc de Hond is vanaf 10 januari door het hele land te zien. 

Meer over