Expeditie Robinson 2019

Robinson Recap #6: Vurig.

6 oktober 2019 21:30 | amusement | Door Eric De Munck

© Martijn van Gelder / RTL
Het twintigste seizoen van Expeditie Robinson is in volle gang. Via Televizier.nl houdt entertainmentdeskundige Eric de Munck je elke zondagavond op de hoogte van de belangrijkste gebeurtenissen.

Als doorgewinterde Expeditie Robinson-kijker weet je eigenlijk al waar de aflevering precies naartoe gaat tijdens het bekijken van de eerste minuten. Zo is het bij aflevering 6 (dag 11) al direct duidelijk: het is oorlog in Kamp Zuid. Het sterke pact bestaande uit Mariana, Tim, Kalvijn en Kim begint af te brokkelen en komt tegenover het minderheidsgroepje van Fien, Akwasi en Yvette te staan. De inzet lijkt Mariana te zijn: maakt ze de overstap naar het trio?

Lees ook:

Robinson Recap #5

Lijken

Op Kamp Noord zoekt Thomas na het vertrek van Roy hard naar nieuwe bondgenoten. Hugo is daarbij zijn grootste vijand en gaat daarom met Shary-An in zee, die op haar beurt Frank en Eva K. erbij betrekt. Ze delen daarbij de angst voor Hugo: die gaat volgens Eva over lijken en dáár hebben ze geen zin in, ondanks het feit dat hij een proevenkoning is. Hugo zélf wil vooral winnen, dat zou voor hem dan ook voor het eerst zijn.

 

 

Niet alleen op de eiland breekt er een enorme storm los, ook in het hoofd van Rijk. Hij zit nog steeds in zijn uppie op Duivelseiland en daar begint ie fysiek en mentaal last van te krijgen. Opgeven is voor de knapperd absoluut geen optie, maar hij beschrijft zijn gevoel wél als een soort mix tussen een depressie en Pfeiffer. Gelukkig voelt ie overigens ook en helemáál als ie een zakje mango's cadeau krijgt. En de begeleidende brief geeft óók nog een beetje hoop: 'voorlopig zit je hier alleen' staat er, wat zou betekenen dat daar verandering in gaat komen.

 Laat het maar aan Expeditie Robinson over om als de spanningen in de teams om te snijden zijn, er een ultieme immuniteitsproef volgt waar volop samengewerkt dient te worden. Vuur staat hierbij centraal: eerst moet er vuur gemaakt worden in de wok en vervolgens moeten ze met dat vuur door een ingewikkeld parcours worstelen, waarbij de nodige touwen doorgebrand moeten worden. Fien maakt het hete spektakel niet mee, Kamp Noord heeft één speler teveel en zij slachtoffert zichzelf. Na als leeuwen te hebben gevochten en een enorme achterstand weten weg te werken, verliest Kamp Zuid uiteindelijk tóch en maken Frank en Hugo met Kamp Noord eindelijk eens een overwinning mee.

Frank

Het gevoel van blijheid ontbreekt echter enorm bij Frank. Tijdens de biecht vertelt de NPO 3FM-dj dat ie het eigenlijk wel gehad heeft. Het leven op het eiland en de Expeditie zelf: Frank is er wel klaar mee. De overige deelnemers van Kamp Noord maken zich vooral zorgen om zichzelf en de honger die ze lichtelijk overvalt.

De missie Haal-Mariana-naar-de-andere-kant is op Kamp Zuid ondertussen in volle gang. Yvette probeert keer op keer een gesprek aan te knopen met Mariana, maar ze worden steeds gestoord. Voor Mariana zélf is het een pittige overweging, want tsja, zekerheid heb je natuurlijk nooit. Kim, Kalvijn, Tim en -dan nog- bondgenoot Mariana steggelen ondertussen wie zij er dan uit willen stemmen: daar bungelt het nog tussen Fien en Akwasi. Mariana blijft ondertussen verscheurd door het kiezen van een samenwerking. Als ze voor Fien, Yvette en Akwasi kiest, slachtoffert ze daarmee Kim.

Köt

Fien maakte zich ten onrechte zorgen over haar eigen positie: de stemmenregen gaat tijdens de Eilandraad alleen maar tussen Akwasi en Kim. Na een gelijke stand van vijf tegen vijf ziet Kim uiteindelijk drie stemmen meer tegen zichzelf uit de pot gevist worden. Met een alleszeggende "we weten genoeg" moet Kim afscheid nemen van de groep. Terwijl ze een "ik weet tenminste wel dat ik jou kan vertrouwen" naar Tim werpt, weet Mariana niet waar ze moet kijken en geeft ze van bleekheid bijna net zoveel licht als de maan. Voor Kim eindigt het avontuur hier -gelukkig- niet. Met het enorme mes in haar rug gaat ze Rijk gezelschap houden op Duivelseiland. Blij dat we niet van nóg een smaakmaker afscheid hoeven nemen. Ik hoop op wraak!

 

Meer over