Expeditie Robinson 2019

Robinson Recap #9: Allen voor één.

27 oktober 2019 21:30 | amusement | Door Eric De Munck

© Martijn van Gelder / RTL
Het twintigste seizoen van Expeditie Robinson is in volle gang. Via Televizier.nl houdt entertainmentdeskundige Eric de Munck je elke zondagavond op de hoogte van de belangrijkste gebeurtenissen.

Wie ooit nog twijfelde over welk geslacht er sterker is: na aflevering negen van Expeditie Robinson is die discussie definitief beslecht. Kim weet zich -in tegenstelling tot Rijk- prima in haar uppie te redden op Duivelseiland. Maar ja, zelfs de meest doorgewinterde survivalchick komt ooit van een koude kermis thuis, in het geval van Kim is dat de komst van Mariana op het eiland. Ondanks de tropische temperaturen verloopt het weerzien tussen de twee vrouwen ijskoud. En dan weten ze nog niet eens wat ze te wachten staat...

Lees ook:

Robinson Recap #8

 

 

Basiskamp

Kamp Noord en Kamp Zuid behoren sinds vorige week tot het verleden: vanaf nu vormt de groep één Basiskamp, inclusief eiland met parelwitte stranden. En terwijl de samengesmolten groep als de wiedeweerga voor slaapplekken moet zorgen, heeft Hugo het op Finalisteneiland een stuk beter voor elkaar. Het hutje met de drie aanwezige hangmatten voelt voor hem als een soort spa aan. En dat klinkt logisch.

 

 

Eetproef

Eten of gegeten worden, treffender kan de Eetproef dit jaar eigenlijk niet zijn. Kim en Mariana vechten daarin voor een plekje terug in de Expeditie. De winnaar mag weer richting de anderen, de verliezer vertrekt direct richting Nederland. Mariana puzzelt zich helemaal suf en als het Kim behoorlijk heet onder de voeten begint te worden, gaat ze voor de eerste tip.

 

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Dit staat vanavond op het menu 🤢🤪 Zou jij het doen? #eetproef #expeditierobinson #delicatesse @nicolettekluijver @kajstypetjes @rtl4

Een bericht gedeeld door Expeditie Robinson (@expeditierobinson_rtl) op

 

Maar het lachen vergaat haar direct als ze het embryo-ei ziet en ze puzzelt door zonder te eten. Met weinig succes, Mariana kraakt de code binnen no-time en gaat door. En terwijl Kim haar koffers mag pakken, maakt Mariana zich op voor een reünie. "Akwasi here I come son of a bitch", aldus een hyperblije Mariana. Niet alleen Kim is sip, ook als kijker ben ik toch lichtelijk teleurgesteld in deze matte proef waar niet één hap genomen is.

 

 

Terwijl Hugo zich op Finalisteneiland in een soort van exotisch rustoord waant, staat het Basiskamp alweer volledig in het teken van de eerstvolgende exit, waarbij Kalvijn het eerste slachtoffer lijkt te worden. Zijn enige redding: de winst van de eerste individuele proef, daarmee verdien je namelijk immuniteit. Maar daarvoor moet er gebouwd worden: een vijf verdiepingen tellende toren om precies te zijn.

Comeback

De proef begint met ongemakkelijke en pijnlijke blikken van zowel Akwasi als Kalvijn. Want tja, de grootse comeback van Mariana betekent vooral voor Kalvijn de nodige alarmbellen. Het fabriceren van een toren op een wiebelende ondergrond is geen gemakkelijke taak, maar brengt Tim het als eerste tot een succesvol einde. Hij mag naar Finalisteneiland en neemt Eva K. met 'm mee. Om haar beter te leren kennen, maar óók om het groepje van de tegenstanders uit elkaar te drijven.

Akwasi doet zijn best om weer in de gratie van Mariana te komen en voert zijn beste showtje hielenlikken uit. Ondertussen voegen Tim en Eva K. zich bij Hugo op Finalisteneiland. Enigszins overrompelt ontvangt Hugo de twee daar met open armen. Het laatste kwartier van aflevering negen staat verder in het teken van het gekonkel binnen de groepjes, waarbij Mariana en Kalvijn als de twee grootste risicogevalletjes over de tong gaan.

Gelijkspel

Tijdens de eerste Eilandraad na de samensmelting is het een bijzondere mix van kandidaten: Akwasi en Mariana zijn natuurlijk teruggekeerd na in eerdere afleveringen geëlimineerd te zijn en Eva K. voegt zich weer bij de groep na een heerlijke dag op Finalisteneiland. Totaal ontspannen, maar ze heeft daarmee wél alle inside-info van de groep gemist. Tijdens het tellen van de stemmen staat het eventjes gelijk met drie stemmen voor Kalvijn en drie voor Mariana, maar daarna gaat het hard. Uiteindelijk stemt het grootste gedeelte van de groep Kalvijn naar huis. En dat doet pijn -zelfs bij de bikkelharde Fien-, aangezien Kalvijn enorm fanatiek is. Ik vind het wéér een jammere uitslag. Dag Kim. Dag Kalvijn. Het was fijn met jullie. <3

 

Meer over