Kunstschaatsen

Sabine Uitslag: 'Het trainingsschema van Dancing on Ice was even slikken'

28 december 2019 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© SBS6
Ze was Kamerlid voor het CDA, danste in Strictly come dancing, zingt in rockbandjes en nu leert Sabine Uitslag kunstschaatsen. ‘Meedoen aan Dancing on ice is een meisjesdroom die uitkomt.'

Tekst: Carlijn Schepers

Wat dacht je toen je hiervoor werd gevraagd?
“Ik was best verrast. Ik zit sinds 2012 niet meer in de Tweede Kamer, dus ik ben al een tijdje uit beeld. Maar ik vond het superleuk. Een paar jaar geleden deed ik mee aan Strictly come dancing en dat was geweldig. Toen dacht ik al: als ze me vragen voor een kunstschaatsprogramma, zeg ik zeker ja. En nu gebeurde het! Wel moest ik eerst een soort nulmeting doen, om te kijken of ik al een beetje kon schaatsen.”

En dat kon je dus?
“Ik schaats weleens op lage noren op natuurijs, maar kunstschaatsen had ik sinds mijn negentiende niet meer aangehad. Vroeger wilde ik altijd meer doen met kunstschaatsen. Ik vond het geweldig om hard te schaatsen, maar ik genoot ook erg van rondjes draaien en zo. Het was alleen best een dure sport en de ijsbaan in Deventer was te ver weg. Dus met mijn deelname komt een meisjesdroom uit.”

Kreeg je het kunstschaatsen snel onder de knie?
“Ik doe mijn best, maar het is letterlijk vallen en opstaan. Ik heb de conditie van een visstick, want door mijn drukke leven doe ik weinig aan sport. Als zelfstandige houd ik me bezig met zorg en welzijn, bijvoorbeeld door op congressen te spreken. Daarnaast heb ik een jong gezin, dan schiet sporten er snel bij in. Dus het trainingsschema van Dancing on ice was wel even slikken.”

Wat vind je het moeilijkst aan kunstschaatsen?
“Dat je balanceert op kleine ijzertjes op een spekgladde ondergrond. Je glijdt alle kanten op, dus je moet telkens je balans vinden. Het is heel zwaar, maar je moet het toch makkelijk laten lijken. En het is best lastig te blijven lachen en sierlijk te bewegen als iets veel kracht kost.”

De lezers kennen je als voormalig CDA-Kamerlid, maar weten misschien niet dat je ook zangeres bent. Komt die podiumervaring nu goed van pas?
“Ik zing inderdaad, maar gewoon als hobby in bruine kroegen en feesttenten in de Achterhoek. Ik hou van stevige rock: Led Zeppelin, AC/DC, Metallica, Beth Hart. Het betere schreeuwwerk noem ik dat, maar daarvan heb ik niet veel profijt bij het kunstschaatsen. Dat gaat om sierlijkheid en ballethoudingen. Op het ijs heb ik er niets aan dat ik kan headbangen.”

Hoe schat je je kansen in?
“Ik hoop te kunnen laten zien dat ik groei. Daar kijkt de jury ook naar. Ik maak me wel zorgen om de stemmen van het thuispubliek; ik heb geen duizenden volgers op Instagram zoals de andere kandidaten. Dus ik loop wel tien stappen achter en dan gaat zelfs mijn ervaring met stemmen werven me niet helpen. Maar ik blijf gewoon lekker mezelf. Ik vind het hartstikke leuk dat ik meedoe en hoop dat de mensen thuis daar ook van kunnen genieten.”

Dancing on ice, zaterdag - SBS 6 • 20:00 uur

Meer over