Spoilers!

Slimste Mens finaleverslag I: Lucky losers en de Potemkin-Przewalski pegelproblematiek

14 januari 2019 21:48 | amusement | Door Jef Willemsen

© Screenshot NPO 2
De finaleweek van De slimste mens is aangebroken. Televizier doet de hele week verslag van de eindstrijd. Pas op: dit stuk bevat naast feitjes en weetjes ook de nodige spoilers.

Aan de start van de finaleweek zaten er maar liefst twee nieuwe gezichten naast presentator Maurice Lede. Gijs Groenteman stond eigenlijk zesde op de ranglijst van beste spelers, maar kreeg onverwacht toch een plekje in de finaleweek. Vrijdag rondde Mark Tuitert zijn zevende aflevering met succes af, waardoor hij sowieso al in de finale stond. Daardoor kwam er een stoel vrij voor de publicist die zich met een grijns een “lucky loser” noemde.

Naast hen zat ook Peter Hein van Mulligen die onthulde nog altijd een rekenmachine nodig te hebben ondanks zijn functie als hoofdeconoom van het CBS.

3-6-9

De finale begon relatief gedwee. De eerste ronde bevatte onder meer vragen over de vlag van Canada, de bloem in het knoopsgat van wijlen ZKH Bernhard en de voedselvergiftiging van president Bush. We ontdekten dat Maarten van Rossem tegen z’n zin in nachtclubs kwam met familie en dat Maurice niet op de naam van de Moulin Rouge kan komen, maar wel alles wist van medekandidaat Gijs Groenteman omdat hij de echtgenoot is van Maurice’s voormalige Wie is de mol?-teamgenoot Aaf Brandt Corstius. Aan het eind van de eerste ronde ging de stand gelijk op.

De slimste mens 3-6-9

Goedele, Andries, Jan & Anny

In de open deur ronde verdienden Jan Keizer en Anny Schilder een applaus door niet te struikelen over de naam van minister Kasja Ollongren, was Goedele Liekens benieuwd naar feitjes over het lastig te spellen Przewalskipaard en moesten de kandidaten van Andries Knevel biechten over Zomergasten. Van Mulligen nam na deze ronde de leiding met een lichte voorsprong.

De slimste mens ronde 2

Puzzel

Gijs liet kostbare seconden wegtikken om tot twee goede antwoorden van de puzzel te komen. Maurice redeneerde enthousiast en hardop, maar verloor ook veel tijd bij het tevergeefs zoeken naar het woord “pegel”. Gijs wist ‘m wel en haalde tijd in. Peter Hein wist slechts één woord te vinden en verloor pijnlijk veel seconden. Maurice gaf één van de goede antwoorden, maar niemand wist uiteindelijk hekkensluiter “installatie” te noemen. Peter Hein was zijn voorsprong kwijt en dankzij de pegel knalde Gijs door naar de koppositie.

De slimste mens ronde 3

Galerij

Bijnamen van voetballers, de films van Brad Pitt en een reeks bekende Fransozen waren de drie onderwerpen van de galerijronde in deze eerste finale aflevering. Vooral Maurice had moeite om het cinematisch oeuvre van Pitt te herkennen, maar ook de voetbalbijnamen bleken grotendeels een brug te ver. Toch was het Maurice die door deze ronde verder op achterstand kwam.

De slimste mens ronde 4

Collectief geheugen

Omdat Maurice het meest op te halen had mocht hij beginnen met een fragment over Jerry Springer bij College Tour. Wonderwel schudde hij alle antwoorden uit de niet bestaande mouw van zijn witte tuinbroek. Met 268 punten was Maurice opeens koploper, maar Peter Hein wist ook veel over de Rob de Nijs evergreen Ritme van de regen te noemen. Gijs en Maurice pasten allebei, waardoor Maurice zijn koppositie behield. De laatste vraag was voor Gijs die los mocht gaan over president Gorbatsjov maar niet verder kwam dan twee antwoorden. Peter Hein viel ook stil en Maurice besloot ook te passen omdat hij de slimste van de dag was.

De slimste mens ronde 5

Finale

Met 213 versus 255 seconden mocht Gijs Groenteman beginnen. Hij wist het nodige te noemen over shorttrack, waardoor het verschil werd teruggebracht tot 8 seconden. Winston Gerschtanowitz bracht de beurt naar Peter Hein van Milligen die dankzij z’n weetjes over de Elzas de stand van Gijs op 64 bracht. Een serie voltreffers over pantserkruiser Potemkin torpedeerde de kansen van Groenteman volledig: hij had nog 3 seconden over terwijl Gijs boven de gevarenzone dobberde met 100 seconden. Het was een uitgemaakte zaak, al probeerde Gijs tevergeefs nog wat seconden weg te zuigen met zijn weetjes over liposuctie. Gijs Groenteman verdween als een tevergeefs verrezen feniks in zak en as uit het spel. De slimste mens finaleronde

Morgen maakt acteur Korneel Evers zijn rentree.

Meer over