Gigaduur getijdenboekje

Tussen Kunst & Kitsch verrast kijkers met topvondst

5 januari 2022 23:02 | amusement | Door Jef Willemsen

© Screenshot NPO 1
Na bijna veertig jaar op de buis weet Tussen kunst & kitsch nog altijd te verrassen met bijzondere objecten. In de eerste aflevering van 2022 was het meteen raak met een uniek en waardevol boekje.

Vanuit Museum Belvédère in Heerenveen presenteerde Frits Sissing de uitzending die eindigde met een vondst waar zowel hij als taxateur Bas Hesselink dolenthousiast van werden.

Droomvondst

In eerste instantie kwam de eigenaar naar de taxatiedag met vier druksels van Werkman, maar voor de aardigheid had ze ook een oud boekje met prachtige prenten meegenomen dat ze ooit van haar vader had gekregen. Toen de taxateur het boekwerk onder ogen kreeg, sprak hij direct van een droomvondst.

Middeleeuws

Hesselink identificeerde het voorwerp als een getijdenboek uit 1488. Een handgeschreven en geschilderd middeleeuws monnikenwerk van hoge kunstzinnige waarde. Omdat ze beschermd waren door het boek hadden de zes schilderijtjes in het binnenwerk niets aan kleur en kwaliteit verloren. Al met al een waar unicum dat door de taxateur op zeker 100.000 euro werd geschat. 

Kantwerkstertje

Een ton is uiteraard enorm veel geld, maar het komt nog niet in de buurt van Het Kantwerkstertje, een doek van schilder Joost van Geel dat in 2011 tijdens de opnames ontdekt werd. Dat bleek een waarde van 250.0000 euro te hebben.

Meer over