Vijf gegadigden...

TV Kantine analyse: Wie speelt Martien in Chateau Wijnland

5 maart 2020 09:24 | amusement | Door Jef Willemsen

© RTL Nederland/Laura Oldenbroek

Het is ‘t best bewaarde geheimpje van Hilversum: wie speelt Martien Meiland in de openingsaflevering van De TV Kantine? We analyseren er lustig op los en komen met een keiharde conclusie.

Vorig seizoen wisten Carlo Boszhard en Irene Moors de spanning rond hun persiflageprogramma al op te voeren door een mystery guest te strikken voor de hoofdrol in hun versie van RuPaul’s drag race. Uiteindelijk bleek zanger Alain Clark getransformeerd te zijn in de Amerikaanse diva. Maar wie is toch Martien?

 

Koos en Alfred

Toen De TV Kantine vorig jaar openlijk zocht naar de geschikte kandidaat om de markante kasteelheer te spelen, opperden we dat acteur Alfred van den Heuvel geknipt zou zijn voor de rol. Maar uit de eerste beelden van Chateau Wijnland is duidelijk dat het Alfred echt niet is. Een andere vaak genoemde naam is Koos van Plateringen, maar Carlo heeft al bevestigd dat Koos dit seizoen een ándere rol heeft.

Duncan Laurence

Een andere veelgehoorde mogelijkheid is Duncan Laurence. De zanger zit momenteel in Los Angeles, maar de opnames vonden al weken geleden plaats dus dat hoeft elkaar niet te bijten. Het enige dat Duncan op fysiek vlak met Martien deelt is een gestroomlijnd figuur. Maar Carlo opperde Laurence vast niet voor niks in zijn column. Eén ding is zeker: de Arcade artiest haalt moeiteloos de hoge gilletjes van Martien.

Domien Verschuuren

Kan Domien een beetje persifleren? Voor zover we weten niet, maar dat was ook geen bezwaar voor Alain Clark toen hij transformeerde in ’s werelds meest gevierde drag artiest. Als dj weet Domien als de beste hoe je je stem moet gebruiken en Verschuuren heeft hetzelfde ranke voorkomen als Meiland. Wellicht doet de ijzersterke make-up de rest.

Martien zelf

Qua postuur, stemgeluid en maniertjes lijkt deze Meiland sprekend op de echte Martien. Dat kan toch bijna geen imitator zijn? Net zoals bij het verbouwen en inrichten van een chateau, weet Martien dat dingen alleen goed gebeuren als je ’t zelf doet. Het zou een ontzagwekkende stunt zijn als het origineel straks onder de dikke laag Meiland makeup vandaan komt.

Arjen Lubach

Het postuur klopt. Het talent voor stemmetjes en typetjes is zeker aanwezig… Maar zou een verstokt VPRO-gezicht als Arjen Lubach zich lenen voor een retecommercieel uitstapje naar RTL? Het lijkt onwaarschijnlijk, ware het niet dat producent Herald Adolfs onlangs op Instagram een veelzeggende hint prijsgaf over de identiteit van de TV-Kantine Martien. Het zou om een “echt zondagskind” gaan. Dat lijkt een weinig subtiele verwijzing naar Zondag met Lubach.

Pim Wessels

De meest voor de hand liggende keus lijkt echter Pim Wessels. Het lange, slanke postuur komt overeen en zelfs door de dikke laag make-up zijn er overeenkomsten te ontwaren met zijn stralende smile. Deze Martien lijkt zelfs dezelfde oren te hebben als de dansende acteur. Dat zijn vriendin Pip Pellens een rolletje heeft in deze aflevering als Maxime Meiland kán ook bijna geen toeval zijn. Maar is Pim een zondagskind? De gelijkenis is in ieder geval treffend.

… Maar het kan natuurlijk ook nog zelfbenoemd zondagskind Beau van Erven Dorens zijn. Dan zijn wij zeker toe aan een wijntje. Een beaujolais!

Meer over