Nieuw seizoen

Wat is het geheim van Bed & Breakfast?

10 februari 2019 11:00 | amusement | Door Televizier

© MAX

Het is een van de kneuterigste programma’s op de Nederlandse televisie, maar ook een van de populairste. Wat is het geheim van Bed & breakfast?

Tekst: TijgerbloedTeksten

Wat is het geheim van Bed & breakfast?

Drie stellen, vaak van middelbare leeftijd, logeren in elkaars B&B, testen de bedden (meestal te zacht), speuren naar verdwaalde haren en stofnesten (altijd te vinden) en becommentariëren het ontbijt (te uitgebreid of te karig). Ze maken gezellige uitstapjes (folkloristische doedingen zoals boogschieten of een huifkarrit). Aan het eind van de logeerpartijen bepalen ze hoeveel het nachtje slapen hen waard was. De bed and breakfast met de hoogste procentuele extra opbrengst wint.

Kneuterige bedscènes

Aan dit oorspronkelijk Britse, simpele format is sinds 2012 niet gesleuteld. Dat hoeft ook niet, want de kijkcijfers van dit MAX-programma zijn fantastisch. Het eerste seizoen scoorde rond een miljoen, nu kijken er soms zelfs tegen de twee miljoen mensen.

Er zijn tal van elementen die dit programma zoveel fans oplevert. De kneuterige bedscènes waarin de stellen – opvallend vaak in een afzichtelijke pyjama – met het dekbed hoog opgetrokken de dag doornemen en dan met een kuis kusje het licht uitdoen. Die ene gast die overal iets over te zeuren heeft: ‘de prullenbak in de keuken staat een beetje dominant’. De keurige stellen met liefde voor strak design en bleekmiddel, die tot hun gruwel in een volgepakt rommelhuis belanden.

De wc-rol

Maar vooral: de finale waarin de inhoud van de envelopjes bekend wordt gemaakt en de gasten elkaar wat ‘tips’ mogen geven. ‘Ik heb genoten, alleen zou ik… een prullenbakje in de badkamer zetten / niet allemaal verschillende kleerhangers gebruiken / het bedlampje verplaatsen / voor een andere kleur beddengoed kiezen / de wc-rol rechts hangen.’

Je kunt het zo gek niet bedenken of het is een reden om iets van de kamerprijs af te knabbelen. Zeur niet zo, denk je als kijker, maar tegelijkertijd maakt dat het juist leuk. Hoe pietluttiger de gasten, hoe beter. En vergeet het binnenkijkplezier niet. Op Twitter omschreef een kijker het als: “Een soort op Funda kijken, maar dan met de mensen er nog in.”

Een beleving

Het succes van het programma loopt synchroon met de groeiende populariteit van de bed and breakfasts in Nederland. Het uit Groot-Brittannië overgewaaide fenomeen begon als een budgetoptie. Voor een zacht prijsje kon je bij mensen thuis slapen, het gebrek aan privacy nam je maar voor lief. In 1999 waren er een paar honderd adresjes. Sindsdien nam het fenomeen een enorme vlucht. Veel B&B’s bieden een beleving: slapen in een afgedankt vliegtuig, in een joert, of in een stijlkamer van een statig grachtenpand.

Volgens de laatste cijfers zijn er nu al meer dan zesduizend bed and breakfasts in Nederland. Het stoffige imago is afgeschud, veel B&B’s zijn behoorlijk chic. Een uitgebreid ontbijt, wifi op de kamers, designbadkamers, luxe boxspringbedden, gasten komen niets tekort. Met de privacy zit het ook goed: vaak hebben gasten een compleet appartement ter beschikking. Eigenlijk is het net een hotel, maar dan met de persoonlijke aanpak: een hartelijk welkom en een gastheer of -vrouw die altijd klaarstaat voor vragen.

Jacuzzi met privacyscherm

Het programma Bed & breakfast legt de branche zeker geen windeieren. Neem die extreem luxe bed and breakfast in een voormalig bankgebouw in Overijssel, met op het privéterras een enorme jacuzzi. Met een druk op de knop kwam er een schutting omhoog om het bad af te schermen voor nieuwsgierige blikken. De website van deze B&B was tijdens de uitzending onbereikbaar vanwege alle kijkers die er meteen een nachtje wilden boeken.

Genietmomentjes

Emmy en Gijs, twee tortelduifjes op leeftijd, droegen beiden een knalrode sweater voor de opnames. De liefde spatte ervan af en Emmy’s onnavolgbare uitspraken maakten het compleet: “Ik hou van handdoeken, beddengoed, mannen, kaarsjes, alles.”

Tiente, op bezoek in een verbouwde stadsvilla, was niet blij met het schilderij van een kussend koppel in haar slaapkamer. Haar privacy werd geschonden door deze ‘mensfiguren’.

Pieter en Saskia lieten de gasten hun eigen beddengoed afhalen in hun – pittig geprijsde – B&B in hun melkveebedrijf. Vreemd? Saskia had een fantastisch excuus. Als gast weet je wél dat je vers beddengoed hebt.

Simon, die nogal wat losmaakte met zijn wilde haardos, wilde graag een ‘liefdesbrug’ in bed. Een wat? Een oplossing voor een van de grootste pijnpunten in Bed & breakfast: twee losse matrassen met een spleet in het midden.

Bed & Breakfast | zondag | NPO 1 | Omroep MAX | 20.25

Meer over