'Ieder kind een podium'

Brieven van Carlo: Lieve Benny

25 Juni 2019 14:09 | columns | Door Carlo Boszhard

© Televizier

Zonder schoolmusical Kerstbal B.V. had Nederland misschien wel nooit van Carlo Boszhard gehoord. De presentator gunt daarom ieder kind een podium, ook als de leraren de eindmusical liever achterwege zouden laten...

Lieve Benny,

Je bent al 44 jaar niet meer in ons midden maar ik denk nog elke dag aan je. Benny Vreden: componist, tekstschrijver, manager maar bovenal de uitvinder van het fenomeen ‘de afscheidsmusical’ voor het basisonderwijs.

Afscheidsmusical

Op dit moment zijn weer duizenden kids uit groep 8 en hun leerkrachten in de weer om met een van de Benny Vreden-afscheidsmusicals een onvergetelijke avond te creëren.

Chantal, Paul en Peter 

De laatste zes jaar schrijf ik, net als jij vroeger, de tekst en muziek van de afscheidsmusicals en sinds twee jaar ben ik de trotse directeur van jouw bedrijf. Het bedrijf dat al 54 jaar musicals produceert. Chantal Janzen speelde bijvoorbeeld als kind in Net op tijd, Paul de Leeuw in Het koffertje van meneer van Dalen en Peter van der Vorst in Spionnen in het circus.

Kerstbal B.V.

Ikzelf speelde in Kerstbal B.V. en daar heb ik terugkijkend mijn hele carrière aan te danken. Het was een ijkmoment om als kind te ervaren dat ik juist wél ergens goed in was. Door jouw musical ging ik door en vond ik mijn doel.

Kids zonder telefoons

En om je te danken zet ik je gedachtengoed voort. Leer ik de kinderen om te spelen met overtuiging door middel van workshops. Meer dan ooit is het belangrijk dat kids kunnen communiceren met elkaar zonder telefoon. Ik zie kinderen die elkaar nog amper durven aan te kijken of aan te raken. Ik ga de strijd aan met de leraar die zegt dat spelen ook best eng is en daarom kiest voor een film of discoavond. Ieder kind verdient een podium.

Benny te Vreden

Ik hoop dat je daar op een wolk naar beneden kijkt en trots bent op het Benny Vredenteam. Hopelijk is Benny te Vreden!

Voor Televizier schrijft presentator en programmamaker Carlo Boszhard elke week een brief aan een bekende of minder bekende Nederlander.

Meer over