De moord op Gerrit Jan Heijn

Twan Huys interviewt schrijver Tim Krabbé over moordenaar Ferdi E.

12 November 2019 11:58 | informatief | Door Irma Tomas

© ANP
Wie kent Ferdi E. nog? Schrijver Tim Krabbé kent 'm in ieder geval heel goed. Ferdi E. was de ontvoerder en moordenaar van Ahold-topman Gerrit Jan Heijn. Tim Krabbé schreef een boek over de mysterieuze Ferdi en Twan Huys interviewt hem daarover.

In 1987 was heel Nederland in de ban van de ontvoering van Gerrit Jan Heijn. De politie ging uit van een bende, maar zeven maanden later werd duidelijk dat de werkeloze vliegtuigbouwkundige Ferdi E. uit Landsmeer (foto) verantwoordelijk was voor de wrede daad. Ferdi Elsas liep tegen de lamp toen hij gemerkte biljetten van het losgeld uitgaf in een slijterij. De moordenaar kreeg 20 jaar cel en TBS. 

142 bezoeken

Schrijver Tim Krabbé raakte nog meer gefascineerd door de zaak dan de gemiddelde Nederlander. Hij legde contact met Ferdi E. en bezocht hem in de loop der jaren 142 keer in de Bijlmerbajes en andere gevangenissen. 'Wie is deze man, we delen hetzelfde geboortejaar, een boekenlezer, een intellectueel, een man zoals ik?', wilde Krabbé weten. 

Vrienden, een kroniek

De broer van Jeroen noteerde alles van de gesprekken en vond de tijd nu rijp was voor een boek. Dat boek heet Vrienden, een kroniek en Twan Huys praat er met hem over in de 2Doc: De schrijver, de moordenaar en zijn vrouw.

Dood door tractor

Met Ferdi E. liep het alsnog slecht af. Hij werd in 2002 vrijgelaten en kwam in 2006 op een vrij lullige manier om het leven. E. werd aangereden door een tractor. 

2Doc: De schrijver, de moordenaar en zijn vrouw is te zien op maandag 18 november om 20.30 uur op NPO 2

Meer over