Interview hoofdrolspeelsters nieuwe Netflix-hit

'Première van Netflix The Witcher is zenuwslopend!'

20 december 2019 22:29 | netflix | Door Televizier

© EPA/Will Oliver
Het nieuwste paradepaardje van Netflix heet The Witcher. De verwachtingen van deze groots opgezette fantasyreeks zijn hooggespannen. Hoofdrolspeelsters Anya Chalotra en Freya Allan over hoe het is om onderdeel te zijn van zo’n prestigieus project.

De jonge Britse actrices Anya Chalotra en Freya Allan spelen de vrouwelijke hoofdrollen in The Witcher, de nieuwe fantasyreeks die ook wel Netflix’ antwoord op Game of Thrones wordt genoemd. Speciaal voor de release van deze serie waren de de vertolksters van Yennifer (Anya, de brunette) en Ciri (Freya, de blondine) in Nederland en vertelden ze in een interview met deze site hoe het is om onderdeel te zijn van zo’n groots en prestigieus project.

We vallen maar gelijk met de deur in huis: hoe leuk is het om mee te doen aan zo’n grote nieuwe productie van Netflix?

Anya: Ontzettend leuk! Maar naarmate de releasedatum dichterbij word ik een stuk zenuwachtiger. Heb ik het wel goed gedaan? Ik hoop heel erg dat mensen de moeite en de tijd willen nemen om de personages te leren kennen en zich zo in het verhaal te laten meeslepen.

Freya: Ik zou het niet als ‘leuk’ willen omschrijven, eerder als zenuwslopend.

Stel, iemand heeft nog nooit van The Witcher gehoord, hoe leg je deze serie dan uit?

Anya: Het is een fantasy-serie over drie wezen, Geralt of Rivia (‘Superman’ Henry Cavill, red.), prinses Ciri en Yennefer of Vengerberg. Alle drie navigeren ze door een wereld die ze het Continent noemen. In die wereld heb je magie, monsters, elven en andere figuren. Ze moeten zien te overleven en daarbij komt veel geweld kijken; er wordt veel gevochten. Daarbinnen ontwikkelen zich hun karakters en leren we hen en hun hogere doelen steeds beter kennen.

Dat klinkt als fantasy pur sang. Zaten jullie voor deze serie al een beetje in dit genre?

Freya: Als kind heel erg. Ik was altijd aan het fantaseren over monsters en elven en ik hield veel van Harry Potter. Maar de laatste jaren is dat wat weggezakt.

Anya: Ik was geen grote fantasy-nerd, maar ik was ook fan van Harry Potter. Hoewel fan? Noem het maar een obsessie! De afgelopen jaren is die liefde bij mij minder geworden, maar nu ben ik weer helemaal terug. Yennefer is mijn nieuwe obsessie!

Vertel eens wat meer over haar?

Anya: Yennefer is een tovenares. In de boeken waarop deze serie is gebaseerd komt ze vooral als volwassene voor, maar de serie zoomt ook in op haar jeugd. Door haar afwijkende uiterlijk, de heeft onder meer een bochel, wordt ze door haar vader mishandeld en daar is ze flink door getraumatiseerd. Maar als ze ouder wordt, transformeert ze en ontdekt haar krachten. Verder is ze een nogal koppig persoon, erg wild en accepteert ze geen nee. Maar boven alles is Yennefer een echte overlever.

En wat is prinses Ciri voor iemand?

Feya: Ook Ciri is erg koppig en daarnaast ook vrij meedogenloos. Ze deelt graag haar mening, maar is ook naïef. Haar hele leven is ze door haar grootmoeder verstopt voor de buitenwereld, maar nu ze vrij is, is ze vastberaden te vinden wat ze zoekt. Dat heeft ze haar grootmoeder, op wie ze dol was, immers beloofd. Maar dat maakt haar ook erg kwetsbaar.

Hebben jullie ter voorbereiding de boeken gelezen?

Freya: Ik niet. Ik kreeg het script en ben gewoon begonnen.

Anya: Ik heb het geprobeerd. Maar ik ben een langzame lezer en ik vond het moeilijk om het script te volgen en tegelijk het boek te lezen omdat verschillende verhalen dan door elkaar begonnen te lopen. In het boek is Yennefer al verder dan in de serie en dat maakte het echt te ingewikkeld. Als ik weer meer tijd heb, ga ik echt verder!

The Witcher is Gerald of Rivia, maar jullie zijn minstens zo belangrijk in het verhaal. In hoeverre vertelt The Witcher ook een verhaal over sterke vrouwen?

Freya: De vrouwelijke karakters in deze serie zijn minstens even sterk als de mannelijke. Bovendien zijn het geen eendimensionale personages. De karakters zijn zo geschreven dat er veel ruimte is om ze uit te diepen. We zien de wereld niet alleen door de blik van Geralt, maar evengoed vanuit die van ons. Dat maakt ons als personages interessant.

Anya: Ik sluit me daarbij aan. We zien welke keuzes ze hebben gemaakt en hoe ze gekomen zijn waar ze zijn. Dat maakt ze sterk. Tegelijk zien we ook hun zwaktes. De vrouwelijke personages zijn gewoon heel goed geschreven en wij hebben die geprobeerd te ontwikkelen tot de personages die je ziet.

The Witcher is vanaf nu te streamen op Netflix

Meer over