Wat is shilajit en waar is het goed voor?

26 februari 2024 11:00 | partnerbijdrage | Door Van onze partners

Als je aan een nieuw supplement denkt, is het eerste waar je aan denkt waarschijnlijk niet een potje zwarte, teerachtige smurrie. Maar misschien zou het dat wel moeten zijn, want shilajit is een uitstekend oeroud kruid (of kruidenmineraal, om precies te zijn) maar heeft mogelijk ook een aantal interessante voordelen.

In dit artikel gaan we in op wat shilajit is, de mogelijke voordelen en eventuele shilajit bijwerkingen om rekening mee te houden.

Shilajit in de Ayurveda

Het is een veelgebruikte stof in de eeuwenoude Ayurvedische geneeskunde, een 5000 jaar oude methode voor ziektepreventie en -behandeling die zijn oorsprong vindt in India en nog steeds in veel Aziatische landen wordt toegepast. Ayurvedische geneeskunde is gebaseerd op het concept dat je door de drie ‘dosha's’ van je lichaam in balans te houden een lang en gezond leven kunt leiden.

Shilajit staat al duizenden jaren bekend als een verjongingsmiddel voor het hele lichaam en heeft een behoorlijk significante hoeveelheid onderzoek verzameld voor zijn invloed op verschillende lichaamssystemen. Dus voordat je het afschrijft omdat het er zo vreemd uitziet, zou je eerst moeten lezen wat het voor je kan doen 

Wat is shilajit precies? 

Shilajit is bekend onder vele namen en wordt ook wel minerale pek, minerale was, zwart asfalt, Asphaltum punjabianum (in het Latijn), shargai, dorobi, barahshin, baragshun, mumlai, brag zhun, chao-tong, wu ling zhi, baad-a-ghee, en arkhar-tash en mumiyo (ook wel vertaald als mumijo, mumio, momia en moomiyo) genoemd.

Het is een teerachtige substantie (bekend als biomassa) die wordt gevonden in de Himalaya en het Tibetaanse gebergte. Toen weelderige bossen werden samengeperst en bergen ontstonden, werd shilajit gevormd. Wanneer de temperaturen rond deze Indiase bergen stijgen, sijpelt deze teerachtige medische wonderstof uit spleten in de bergen. De kleur varieert van geelbruin tot puur zwart en de zwarte variant wordt beschouwd als de meest voedzame.

Meer dan 3000 jaar geleden werd shilajit al genoemd in oude Sanskrietteksten. Bekend als "veroveraar van bergen en vernietiger van zwakte", is het al duizenden jaren een van de hoofdbestanddelen van de traditionele geneeskunde (en een afrodisiacum) in verschillende Aziatische landen.

Meer recentelijk werd shilajit vanwege zijn indrukwekkende effect op diabetes opgenomen in een kruidensupplement dat bekend staat als Diabecon. Een andere fascinerende eigenschap van shilajit is dat het de bijwerkingen van reizen op grote hoogte kan helpen verminderen. Mensen die van lage naar grote hoogte gaan, kunnen merken dat het werkt als een natuurlijke manier om hoogtestress te vermijden.

Welke voedingsstoffen zitten in shilajit?

Het is niet duidelijk of shilajit een puur biologische of geologische stof is, want het heeft een hoge aanwezigheid van voedingsstoffen die in beide categorieën voorkomen. Enkele van de meest bekende voedingsstoffen zijn fulvozuur, humuszuren en dibenzo alfa pyronen.

Hoewel het waarschijnlijk is dat verschillende soorten en merken verschillende concentraties van sommige vitaminen en mineralen bevatten, helpt deze uitsplitsing van de voedingsinhoud van één merk om een startpunt te geven voor de hoeveelheden van veelvoorkomende mineralen die je zou kunnen vinden. Er wordt algemeen gezegd dat shilajit in pure vorm ongeveer 85 verschillende vitamines en mineralen bevat.

Een halve theelepel shilajit poeder (ongeveer 1,2 gram) bevat ongeveer: 

  • Calorieën: 3
  • IJzer: 5,4 mg
  • Selenium: 2,8 mcg
  • Zink: 0,45 mg
  • Calcium: 40 mg

Waar is shilajit goed voor?

Recent wetenschappelijk onderzoek heeft de potentiële gezondheidsvoordelen van shilajit onderzocht. Dankzij de voedingsrijke samenstelling, met fulvinezuur als voornaamste werkzame component en een rijkdom aan 84 verschillende mineralen, kan shilajit diverse gunstige effecten hebben op het menselijk lichaam. Shilajit kan onder meer:

Bijdragen aan de seksuele gezondheid van zowel mannen als vrouwen en het libido verbeteren*, voordelig zijn voor het energiepeil en de mentale prestaties bevorderen*, de stofwisseling stimuleren*, en wetenschappelijke literatuur suggereert dat fulvinezuur, het actieve bestanddeel in shilajit, de voedingsstofuitwisseling tussen cellen kan bevorderen*.

Daarnaast zou shilajit mogelijk voordelen kunnen bieden voor gewichtsbeheersing* en de hormonale balans ondersteunen.* Overigens hebben studies hebben aangetoond dat shilajit niet alleen de testosteronspiegels verhoogt, al mogen we de andere (mogelijke) voordelen nog niet delen in dit artikel.

Ook is er nog meer onderzoek vereist om deze gezondheidsvoordelen nader te kunnen staven en ook moeten de claims nog officieel erkend worden door de Europese Commissie. De claims zijn nu slechts tijdelijk goedgekeurd.

*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Geeft shilajit bijwerkingen?

Shilajit wordt over het algemeen als veilig beschouwd wanneer het in aanbevolen hoeveelheden wordt gebruikt. Echter, zoals bij elk supplement, kunnen sommige mensen ook van shilajit bijwerkingen ervaren zoals maagklachten, duizeligheid, of allergische reacties. Het is belangrijk om éérst met een gezondheidsprofessional te overleggen voor gebruik, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft of medicatie neemt.

Conclusie

Shilajit is een eeuwenoud kruidenmineraal en bekend voor het verbeteren van seksuele gezondheid en energieniveaus. Ondanks zijn ongewone uiterlijk, biedt dit in de Ayurvedische geneeskunde gewortelde product een schat aan nutriënten, waaronder fulvinezuur. Je kunt shilajit kopen als supplement bij de drogist of bij online vitamine winkels zoals Vitamines.com.