Ter ere van 30 jaar GTST

Deze vijf GTST veteranen zijn toe aan een comeback

16 juli 2020 11:37 | soap | Door Jef Willemsen

© EndemolShine

Aan de vooravond van het dertigjarig jubileum van GTST keerde Bruni Heinke terug om te praten over haar tijd als Helen Helmink. Daarmee is de weg vrij voor een comeback van meer oudgedienden.

Oude personages terug laten keren in de serie is knap lastig. Waarom zijn ze terug en kennen ze überhaupt nog wel iemand in Meerdijk? Dat het zeker mogelijk is bewees Cas Jansen afgelopen seizoen toen hij na ruim 20 jaar weer moeiteloos de serie binnenstapte. Wie volgt? We hebben vijf kanshebbers op een rij gezet.

Wil de Smet (Carola Gijsbers - van Wijk)

Als de makers Bruni Heinke niet vergeten zijn, hebben ze vast ook het nummer van Carola nog. Ze speelde tussen 1990 en 1998 de rol van Wil de Smet, de beste vriendin van Helen Helmink die net als zij altijd klaar zat voor een goed gesprek met thee en een diepbezorgde blik. Toch zat ze op romantisch gebied ook niet stil: ze vocht met Helen om de hand van de moorddadige Koen Vreeze, had een schandalige affaire met de vader van een van haar leerlingen, rommelde met Helens broer Martin en eindigde uiteindelijk met meneer Harmsen. Die relatie sneuvelt door een gebrek aan vertrouwen van zijn kant, waarna een diepbedroefde Wil spoorloos verdween.

Koossie Sybrandi (Ellen Röhrman)

Nog een oudgediende uit de oertijd van de soap. In 1991 wandelde Koossie het opvangcentrum voor jongeren binnen dat gerund werd door Daniël Daniël. Al snel voelde ze zich helemaal thuis tussen types als Mickey, Myriam en Peter en wist ze ook boze buurman Govert Harmsen met haar nuchtere charme te vriend te houden. Koossie opende zelfs haar eigen woning voor tieners die nergens anders terecht konden. Koossie verdween geruisloos uit de soap om haar criminele zoon op het rechte pad te houden, reden genoeg om haar terug te halen voor een ererondje. Al was het maar om de naam ‘Koossie Sybrandi’ uit te leggen.

Mickey Lammers (Martin van Steijn)

Mickey Lammers had geen makkelijk begin: hij was vroeg wees, werd mishandeld door zijn oom en kwam uiteindelijk in het opvangcentrum van Daniël Daniël terecht. Tussen 1990 en 1994 was te zien hoe Mickey zich ontwikkelde van een onbeholpen stuntel tot een man met een missie. Dankzij Janine ontdekte hij zijn passie voor journalistiek en ondanks korte comebacks in 1998 en 2003 is hij alweer jaren correspondent voor Het Spectrum in Berlijn. Heel moeilijk zal het niet zijn Mickey weer in de serie te schrijven. Martin van Steijn werkt al sinds 2008 achter de schermen mee als scenarioschrijver.

Daniël Daniël (Wim Zomer)

Als er iemand moeiteloos terug zou kunnen keren is het Daniël Daniël wel. Tussen 1990 en 1999 was hij een van de belangrijkste personages in de soap. Een jongerenwerker met een gouden hart, een talent voor PR en een gokverslaving die hem bijna alles kostte. Hij bleek ook een ladykiller en een favoriet bij veel (jonge) vrouwen. Naast zijn grote liefde Jeanne Dekker was ook Janine tot over haar oren verliefd op hem en Suzanne Balk verloor eveneens haar hart aan de brombeer met het gouden hart. In 2018 gaf acteur Wim Zomer al aan best nog eens terug te willen komen voor een rolletje.

Barbara Fischer (Charlotte Besijn)

Maar de beste kanshebber op een comeback is toch echt Barbara Fischer. Van 1999 tot 2010 was Charlotte Besijn te zien als de moeder van Morris en Charlie en beleefde ze talloze avonturen met Laura en Janine. Uiteindelijk vertrok ze naar de Antillen om daar een bed & breakfast te runnen, maar zeker nu haar kleinzoon Valentijn zo in de problemen zit is een bezoekje van Barbara alles behalve ondenkbaar. De makers van GTST hoeven niet ver te zoeken: Charlotte werkt al jaren achter de schermen als regisseur en heeft er geen geheim van gemaakt best nog eens terug te willen. Volgens Besijn werkt de terugkeer van oude personages juist goed voor het verhaal.

 

Meer over